Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

Jaki olej do automatu Borg Warner 65 ???

(1/3) > >>

champagne:
Szanowni Koledzy.
Chcę wymienić olej w swoim XJ6 seria 2, który ma automatyczną skrzynię Borg Warner 65 i nie wiem jaki olej zalać bo Jaga sprowadziłem z Austrii i jest to auto bez historii, nie posiada książki serwisowej, ani innej dokumentacji. Nie wiem na jakim oleju jeździł do tej pory, wiem tylko że jest to olej czerwony. Z dokumentacji wynika, że powinien być olej typ F który jest równoznaczny z typem G, takie oleje to np. Castrol TQ-F lub Mobil ATF 210. Ale jest problem z ich dostępnością Mobila już nie produkują w tej specyfikacji, a zamiast niego polecają ATF 220, który odpowiada Dextronowi II. Natomiast Castrol TQ-F jest na specjalne zamówenie za astronomiczną kwotę 55 zł za 1 litr, więc sam olej to koszt 500 zł. Natomiast nie ma problemu z olejami Castrol TQ-D lub Mobil ATF 220, które są odpowiednikami Dextron II. Rozmawiałem z panem inżynierem Rzepeckim, który odbudowuje zabytkowe auta brytyjskie i on powiedział, że wszystkie Jagi zalewa Dextronem II.
Czy ktoś z Was Szanowni Koledzy wymieniał olej w skrzyni Borg Warnera i co żeście zalali??? Podzielcie się opiniami na ten temat.

qbaty:
Ostatnio była dyskusja na ten temat w kontekście serii III, która ma skrzynię BW66 - http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,3888.0.html
Dokumentacja zaleca typ F lub G, ale większość (w tym ja ;) ) zalewa Dexron IId. Problem polega na tym, że podobno tych olejów nie można mieszać, a podczas wymiany statycznej wymieniasz tylko część oleju, nie da rady spuścić oleju z konwertera.
Dexron IId jest czerwony, więc jest szansa, że teraz masz zalany Dex. Ale nie wiem jaki kolor ma typ F/G...

champagne:
Kolego Qbaty ja czytałem tamten temat, ale z niego niewiele wynika. Z tego co wiem to typ F/G też jest czerwony. Może ktoś ma olej typu F/G to proszę niech napisze jaki ma kolor. Bo w przedstawicielstwie firmy Inter Cars i w centrali Limora powiedzieli, że jest czerwony. Natomiast pan inżynier Maciej Rzepecki z firmy Rzepecki Auto twierdził, że jest zielonkawo-brunatny. Więc nie wiem, kto ma rację, a trudno polemizować ze specjalistą tej klasy co pan inż. Rzepecki. Natomiast pan Rzepecki powiedział, że Dextron II ma bardzo charakterystyczny zapach i on by to poznał po smaku.
Jeśli ktoś z Was drodzy Koledzy posiada olej F/G lub wie jaki ma kolor to proszę podzielić się informacjami. :-help

Nemys:
Mam już ten olej. Dokładnie typ G, zgodny z Borg-Warner.
Kolor jest czerwony.

xjs:
Lej dextron II nie kombinuj.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej