Cześć.
Wiem że temat był już poruszany na forum wiele razy, jednak nie do końca wydaje mi się że elektrozawory czy pompa wody są u mnie nie sprawne.
Więc tak:
Pacjent to s-type z 1999r. V8
2 miesiące temu kupiłem Anglika na części, u poprzedniego właściciela stał prawie rok, miał pęknięta chłodnice cały był zapowietrzony, tydzień temu przełożyłem silnik i skrzynię do swojego europejczyka.
Jeśli chodzi o dźwięk silnika to super nic nie stuka itp.
Troszkę kopci ale to chyba normalne przy tym silniku (poprzedni dymił więcej).
W starym silniku grzanie działało ale nie dmuchało jakoś super ciepło po prostu lekko grzało, zdecydowanie lepiej gdy wyłączyłem klimatyzację ( była słabo nabita ).
Teraz na nowym silniku z wersji angielskiej grzeje o wiele słabiej niż wcześniej (nabiłem klimę) gdy wyłączę klimatyzacje grzeje tak samo jak przy pierwszym silniku.
Ogólnie zauważyłem że gdy dłużej przyczymam na większych obrotach to w końcu nagrzewnica się zagrzeje i zaczyna dmuchać gorącym powietrzem tak jak powinna aż do czasu gdy obroty nie spadną na mniejsze.
2 węże które idą z elektrozaworów do nagrzewnicy są cały czas gorące, jeden przewód grubszy jest ciepły około 50 °C.
Silnik w normalnym tempie się zagrzewa i utrzymuje temperaturę 90°C.
Nie słychać żeby pompa wody źle pracowała.
Przewody które idą do chłodnicy są gorące oprócz tego przy którym jest termostat i łączy się z nim wspomagająca pompka wody, on jest letni.
Na początku myślałem że jest zapowietrzony więc odkręciłem zaślepkę która jest na wolnej rurce przy zbiorniczku i tak odpowietrzałem przez około 3h. Na początku kaplo płynem raz na jakiś czas a później już trochę częściej i nie wiem dalej czy z tej rurki ma się płyn wylewać cały czas czy tylko od czasu do czasu, wylewa się też kiedy mocno po ściskam przewód od chłodnicy ale też tylko raz na jakiś czas.
W zbiorniczku ubywa płynu ale tylko dlatego że próbuje go odpowietrzyć właśnie tą rurka.
Ogólnie objawy są bardzo podobne do tych które miałem w poprzednim silniku.
Czy gdyby był zapowietrzony to ogrzewanie miało by wpływ na obroty samochodu?
Proszę o waszą pomoc.