Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
Problem z poziomem zawieszenia X350
JAG08.2018:
Witam Panów, przyszedł czas że i moja wiedza może komuś pomoże. Miałem podobnie, opadało mi całe auto w trakcie jazdy i wyskakiwał błąd. A gdy nie opadł w trakcie jazdy to bardzo szybko opadał po zgaszeniu auta (ok. 15-20 min do samego dołu) mechanik sprawdził szczelność układu, potem szczelność poduch, później kompresor i okazało się że problem tkwi w simeringu od kompresora, koszt 71 zł + robocizna. Jak narazie błąd zniknął, auto nie opada w trakcie jazdy, a po zgaszeniu bardzo wolno do stanu wypoziomowania względem powierzchni. Może komuś ta wiedza się przyda, bo też swego czasu borykałem się z tym problemem i myślałem o zmianie całego amortyzatora bo inny mechanik twardo sądził że to dziurawa poducha. Pozdrawiam
promotion:
--- Cytat: promotion w Kwiecień 12, 2019, 10:51:13 am ---ja bym zaczął od czujnika poziomowania z tyłu , jeśli on jest trafiony to tak może się zachowywać . co do wysokości różnej po lewej i prawej stronie to powinna być zrobiona kalibracja po wymianie amorków
u mnie akurat dzisiaj kot opadł z przodu podczas jazdy ( tył stoi normalnie ) i wyświetla błąd zawieszenia , resetowanie nic nie pomaga , nie słyszę załączania kompresora , bezpieczniki sprawdziłem , przekaźnik kompresora też - podejrzewam , że to czujnik z przodu , już zamówiłem drugi , zobaczymy czy to coś pomoże ? a może ma ktoś jakieś sugestie ?
--- Koniec cytatu ---
tak więc zamontowałem nowy czujnik poziomowania ( przedni na lewym wachaczu ) i kot się podniósł i wszystko działa ok . winny za usterkę był czujnik ( nowy ma płynny zakres pracy stary-uszkodzony miał wyraźnie wyczuwalne przeskoki )
Tomasz Wawa:
Gdzie kupiłeś czujnik? Ile kosztował?
rd5:
Amortyzatory tylne lecą na wymianę, dam znać czy się poprawiło :)
Tomasz Wawa:
--- Cytat: promotion w Kwiecień 16, 2019, 13:41:42 pm ---
--- Cytat: promotion w Kwiecień 12, 2019, 10:51:13 am ---ja bym zaczął od czujnika poziomowania z tyłu , jeśli on jest trafiony to tak może się zachowywać . co do wysokości różnej po lewej i prawej stronie to powinna być zrobiona kalibracja po wymianie amorków
u mnie akurat dzisiaj kot opadł z przodu podczas jazdy ( tył stoi normalnie ) i wyświetla błąd zawieszenia , resetowanie nic nie pomaga , nie słyszę załączania kompresora , bezpieczniki sprawdziłem , przekaźnik kompresora też - podejrzewam , że to czujnik z przodu , już zamówiłem drugi , zobaczymy czy to coś pomoże ? a może ma ktoś jakieś sugestie ?
--- Koniec cytatu ---
tak więc zamontowałem nowy czujnik poziomowania ( przedni na lewym wachaczu ) i kot się podniósł i wszystko działa ok . winny za usterkę był czujnik ( nowy ma płynny zakres pracy stary-uszkodzony miał wyraźnie wyczuwalne przeskoki )
--- Koniec cytatu ---
Gdzie kupiłeś czujnik? Ile kosztował?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej