Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Skrzynia automatyczna - problem ze zmianą biegów.
sztandi7:
Wiem... I to mnie martwi... Aczykolwiek nic bardziej sensownego niż przepustnica lub czujnik położenia przepustnicy nie znalazłem. Tym bardziej, że pozostałe "opisy" opcji tego błędu są, że tak delikatnie powiem co najmniej śmieszne, tak jak i te samochody zresztą. Na przykład: Engine starts and stumbles, Engine fail to start, Engine stall. Są tak pomocne, że aż wcale.
sztandi7:
Zdjąłem klemę na 30min, rozebrałem przepustnicę, wyczyściłem, zresetowałem parametry adaptacyjne skrzyni. Efekt? Przez 60km działała poprawnie, potem znów lekko zaczęła nie trafiać w biegi...
Matszy281:
Mialem podobny problem lecz u mnie nie bylo zadnych drgań, jedynie raz na jakis czas szarpnoł szczegolnie przy szybczym rozpedzaniu, i kick down juz czesciej czyli 5 sekund jazdy na luzie i nagly strzal sprzegla, i nic po za delikatna jazdda nie pomagalo ani reset ani dolewki, niestety skonczylo sie na tym ze padl wsteczny tzn jechal jak by sie sprzeglo w ciul slizgalo i nikt nic nie dal rady poradzić, koniec końcow zmiana skrzyni i jest tatyny w matyne komfort luz przyjemnosc z jazdy i prawie dsg z tym ze nieczuc nic przy kick downie poprostu delikatnie zaczyna bardzo szybko sie rozpędzić gdyby ni wskazowka i coraz szybciej mijane drzewa słupki pojazdy to by tego nawet niewiedzial
voitec:
Po przeczytaniu drugi raz, wydaje mi się, że zrozumiałem sens tej wypowiedzi :D
sztandi7:
Problem z skrzynią rozwiązany. Uwierzcie lub nie, ale po wymianie kompresora klimatyzacji i paska, skrzynia zaczęła pracować normalnie. Już ponad miesiąc jeżdzę i ślizgań przy zmianie biegów nie zaobserwowałem. Spodziewałem się, że problem nie leży stricte w skrzyni, ale nie do końca rozumiem jaki związek ma kompresor klimy i automat, choć spotkałem się z tezą, że wadliwy kompresor może generować dodatkowe obciążenie przez co ECU wszystkie parametry przelicza inaczej. Dziwna sprawa i nie wiem co o tym sądzić, ale skoro działa to działa.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej