Autor Wątek: Problem z czujnikiem ABS na jednym kole (błąd C0037)  (Przeczytany 501 razy)

Offline lnvx

• Aspirant
  • Kocham to forum
Problem z czujnikiem ABS na jednym kole (błąd C0037)
« dnia: Styczeń 05, 2025, 17:43:19 pm »
Cześć,

mam od pewnego czasu dosyć nietypowy problem z jednym z czujników ABS. Mianowicie wartość odczytywana na jednym kole jest inna od pozostałych. Do około 50km/h auto jedzie normalnie ale powyżej tej wartości komputer odbiera tę niewielką różnicę (np na 3 kołach jest 55, a na czwartym jest 58) jako poślizg i niejednokrotnie zdejmuje moc z kół. po kilku takich sytuacjach jakby przechodzi w tryb gdzie jest brak kontroli trakcji a to wywołuje następujące błędy na desce:
Adaptive Dynamics Fault
ABS Fault
Stability Control Not Available
Emergency Brake Assist Not Available.

Błedy odczytane komputerem ze sterownika ABS to:
C0037 Rear left speed sensor
U3003 Battery voltage

Dodam tylko, że auto było u mechanika, który wykluczył błąd ABSu, sprawdził sterownik ABS i podobno też wszystko ok, wyczyścił piastę itp i pomysły na rozwiązanie tego problemu się skończyły stąd próbuję zasięgnąć pomocy tutaj.

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2025, 17:53:04 pm wysłana przez lnvx »

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
Odp: Problem z czujnikiem ABS na jednym kole (błąd C0037)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2025, 17:58:15 pm »
Opony na tej osi są takie same? Tak samo wytarty bieżnik?
Różne średnice opon dają podobny błąd.
Weź taśmę i zmierz po obwodzie obie opony czy są takie same lub chociaż podobne.
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017

Offline M737

• Forumowicz Executive
  • The White Cat
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2025, 19:01:50 pm »
zdemontuj czujniki (oba) na osi na której jest błąd, wyczyść gniazda czujników, zamontuj ponownie, jesli to możliwe zamień lewy z prawym i zobacz odczyt błędów
brud może powodować przekłamanie odczytu, wsunięcie czujnika nie do końca w otwór montażowy różnież

Offline zielins

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2025, 21:48:42 pm »
W innym wątku wspominasz o problemie z dodatkowym akumulatorem - rozwiąż go najpierw, żeby wyeliminować możliwość, że źródłem problemu jest zasilanie. System ABS jest jednym z systemów wrażliwych, które w przypadku aktywacji systemu start/stop są zasilanie z dodatkowego akumulatora. Nie powinno to powodować problemu podczas jazdy ale z doświadczenia wiem, że w tym aucie problemy z zasilaniem (baterią lub alternatorem) mogą powodować różne dziwne błędy, których diagnostyka może pochłonąć wiele czasu. Zaoszczędź go i wyeliminuj najprostsze przyczyny. Co do diagnostyki czujnika to zgadzam się z przedmówcą. 

Offline lnvx

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2025, 22:52:47 pm »
Taki jest plan,żeby wymienić aku i zobaczyć czy to coś da ale opisałem oba problemy gdyby się okazało,że nie są powiązane.

Offline lnvx

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2025, 14:49:42 pm »
Wymieniłem najpierw aku dodatkowe (bo i tak było kompletnie padnięte) ale to nic nie zmieniło w kwestii ABSu.

Następnie wymieniłem opony na letnie (te na których wcześniej jeździłem bez problemów) i to chyba rozwiązało problem bo po skasowaniu błąd się jak na razie nie pojawił.

Dziękuję za podpowiedzi!