Siemka.Może było może nie jeżeli tak to usuńcie temat.Mianowicie ostatnio robiłem przy aucie żony (alfa romeo 147) automatyczne podnoszenie klapy bagażnika poprzez zamontowanie odpowiednich sprężyn na siłownikach.Pomyślałem,że u siebie w jaguarze również przydałoby się coś takiego a po zaobserwowaniu że nie wiele siły potrzeba aby klapa sama poszła w górę przyjrzałem się jak to wszystko tam jest skonstruowane.Jest to bardzo prosty mechanizm?dwie długie sprężyny po obu stronach ktore ciągną klapę i dwa siłowniki powstrzymujące abyśmy mieli zęby tam gdzie powinny być.Cała operacja trwała minutę,trzeba odchylić lekko wykładzinę po prawej stronie zasłaniającą sprężynę jest ona zaczepiona w pierwszy otworek.Cała sztuka polega na pociągnięciu sprężyny i zamocowaniu jej w następnym otworze w kierunku tyłu.Zwiększamy w ten sposób siłę napięcia sprężyny i klapa idzie sama w górę.Może być tak,że ktoś będzie miał słabsze sprężyny(wyciągnięte)wtedy trzeba tak samo zamocować sprężynę z drugiej strony.U mnie wystarczyło tylko z jednej i jest super.