Hmmm cóż ja mogę stwierdzić na temat gazu jakże znanego w Polsce LPG lub mniej popularnego CNG. Gaz sam w sobie stanowi 14% rynku. Tutaj źródło na którym się opieram
http://www.gazetaprawna.pl/grafika/594028,91561,kierowcom_drogi_diesel_nie_szkodzi.htmlCóż sam mogę stwierdzić... Jako ze pracuję na stacji paliw od jakiegoś czasu sam widzę jak wygląda sytuacja. Zdecydowana większość samochodów które podjeżdżają to Diesle, potem benzyniaki. Na samym końcu jest właśnie GAZ. Na samo LPG podjeżdżają różniste auta od Seicento po Mercedesy SL.
Moim zdaniem Gaz to żaden wstyd. Pozwala realnie zniwelować koszta mimo rosnących cen paliwa. Gdzie benzyna i diesel są w cenie już ok. 6 zł za litr nie wspominając o wzbogaconych mieszankach których już teraz ceny dochodzą do 6,25 w przypadku wzbogaconego Diesla zaś 6,40 w przypadku benzyny 100 oktanowej ( przypominam że zwykła 95 ma 85 oktanów ) Do tego dodam fakt że w takiej Norwegii benzynka jest po chyba 8,30 zł ( owszem wiem mają lepsze zarobki ) Jednakże obecna sytuacja ekonomiczna raczej nie idzie w kierunku spadku cen na stacjach paliw i myślę że niebawem cena 6,50 za zwykła 95 będzie niczym nadzwyczajnym.
Najbardziej specyficzna jest sytuacja w której klienci którzy mają auta za 4.000-20.000 CHĘTNIEJ dają się namówić na paliwko wzbogacone. Zaś osoby które podjeżdżają Nissanami Murano, Merolami E-Klasami za 100.000 i więcej kupują zwykła 95 i pytają się o rabat ( Najlepszą odpowiedzią jest że tak Rabat jest stolicą Maroka )
Co do posiadaczy pojazdów to ja się zastanawiam skoro uważają, że LPG to ZŁO. To dlaczego kupują auto z silnikiem diesla ? Bo ślicznie słychać klekot spod maski ? No chyba po to aby jeździć oszczędniej ( dziś niekoniecznie aż tak bardzo, jak kiedyś ) No właśnie. To prosta odpowiedź dlaczego ludzie montują gaz w autach zasilanych benzyną, bądź co mniej popularne w dieslach w postaci wtrysku w proporcji 1/3.
Sam obecnie posiadam auto z instalacją gazową. Niestety jeszcze nie Jaguar, ale nie widzę żadnych przeciw aby takową instalację zamontować w zakupionym Jagu.