Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Instalacja gazowa - temat tabu czy temat rzeka ????
Sebastian X:
Mam u siebie zamontowana instalacje BRC Sequent Plug&Drive i jestem zadowolony. :-wstyd
Instalacji nie wybierałem, kupiłem już z zamontowaną. Jestem serio zadowolony, silnik na gazie pracuje równo, auto nie straciło na swojej dynamice. Spalanie gaz minimalnie większe niż benzyny natomiast na stacjach wydaje się znacznie mniej :) Wlew zamontowany przy wlewie paliwa, butla w kole zapasowym.
filar12:
O profanacjach piszą ci co nie mają styczności z LPG jest to dobro dla nas ja u siebie mam i sobie chwalę gaz miałem w mercedesie na mechanicznym wtrysku co miało
'nie działać" i ile się nasłuchałem jak zamontowałem gaz w reni kombi że to już nie kombi bo koło mam w bagażniku.
W takiej samej sytuacji by klient u nas porsche na początku wytykali go palcami za lpg teraz czekają na montaż.
maras:
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem x300 sovereign z 1995r, 3.2 z gazem firmy OMVl. Auto kupiłem już z zamontowaną instalacją gazową i to 10letnią ja mam go trzeci miesiąc i chodzi jak marzenie. przed domem mam -15 a wsiadam ,odpalam i jadę, i to tanio - średnio za 39zł, teraz w zimie 45zł. jedno na co mogę narzekać to wlew gazu w tylnym zderzaku. Ktoś tu napisał, że im większy silnik, tym mniej kalkuluje się jazda na gazie. Ja uważam stanowczo odwrotnie. Wg właśnie im więcej auto pali, tym większe oszczędności z jazdy na gazie. Porównując ceny np u mnie 15l benzyny-87zł a 15l. lpg-43zł daje nam 44zł oszczędności,
a silnik np 6,0 gdzie spalanie 25l pb-144zł, a 25l lpg-72zł to daje nam72zł oszczędności. a więc wg. mnie nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli oczywiście gaz wam założy gazownik a nie murarz.
pablo21:
Jestem szczęśliwym posiadaczem x308. Na gazie zrobiłem już z 50 tys. i żadnych problemów nie mam.. Mam Nikasil, rozrząd wymieniony, wszystko cyka aż miło. To co bym zmienił w swojej instalacji to zbiornik z 60 na 90 litrów. Wiem, że obecnie możliwe są takie zbiorniki w miejsce koła zapasowego. Powiększyłoby to zasięg. Przy ostatniej wymianie oleju skasowałem licznik A i postanowiłem go nie kasować, do kolejnej. Na razie 9 tys. km i spalanie 14,9 litra. Upraszczając jeśli przyjmiemy, że LPG jest połowę tańsze od PB to jest to bardzo opłacalne. Do tego należy doliczyć, że benzyna jest potrzebna do odpalania i rozgrzania silnika, więc miesięcznie tankuje około 100zł PB, pamiętając, aby była ona co najmniej w połowie zbiornika. Czy LPG zawsze będzie tańsze? Trudno przewidzieć. "x" lat temu tez mówiono o samochodach osobowych na olej, że to profanacja itd."ON" było tańsze od PB a dziś jak jest? Sam nie zakładałem instalacji, była już w moim Jagu, byłem sceptyczny do tego żeby w nim była, ale trafił się zadbany okaz. Dziś traktuje LPG w moim kocie normalnie. W Polsce spotkałem się z pukaniem w głowę, śmiechem, że JAG na LPG, za granicą budzi to ciekawość, szczególnie jeśli chodzi o "praktycznych" Niemców, którzy pytają najpierw jak to możliwe, a potem jak to się sprawdza i jakie są moje koszta na paliwo. Dźwięk v8 przy wysokich obrotach jest nie do zastąpienia i nie ma w nim różnicy czy LPG czy PB. Co do zużycia silnika, to nie wiem jaki to będzie miało wpływ na jego zniszczenie, wyjdzie w praniu. Sam jestem tego ciekaw. Na pewno się tego nie boję, mogę nawet silnik wymienić, bo w ciągu 3 lat użytkowania zaoszczędziłem tę kasę na silnik w dobrym stanie i wymianę wszystkiego co trzeba było..
maras:
Pablo z tego co wiem to gaz nie tylko nie szkodzi twojej zabawce, ale ją ratuje!
Ponieważ siarka zawarta w benzynie niszczy nicasil a gaz siarki nie posiada i nie uszkadza nikasilu...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej