Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
problem z centralnym zamkiem tylne, lewe
patryklojjaguarxtype:
Witam mam problem z centralnym zamkiem drzwi, mianowicie centralny szaleje. Raz dobrze zamknie wszystkie drzwi, a raz po wciśnięciu zamykania nie chce zamknąć samochodu jedynie jest dwukrotny sygnał dziwiękowy + światła 2 razy i wyświetla się komunikat, że otwarte drzwi tylne lewe. Czasem jednak komunikat znika i drzwi normalnie się zamykają.
sobrus:
Sprawdz czy z czujnikiem lewych tylnych drzwi wszystko w porządku.
Nie wiem tylko, czy przypadkiem czujnik nie jest częścią zamka - wtedy najłatwiej będzie wymienić cały zamek.
Możesz też sprawdzić wtyczkę do zamka i popsikać czymś do elektryki.
Przy czym to nie musi być na 100% zamek - być może wiązka gdzieś przetarta, albo GEM siada.
Samochód nie zamknie zamków, jeżeli będzie myślał że coś ma otwartego - to normalny objaw.
kamilos_sid:
mam tak samo w drzwiach kierowcy :( da się jakoś do tej wiązki dostać żeby nie rozbierać całych drzwi?
sobrus:
Tylko że to nie musi być wiązka.
Może po prostu padać stycznik w zamku (door ajar switch na schematach elektrycznych).
Do dobrania się do zamka i kabli raczej zdjecie boczku i zerwanie wytłumienia jest wymagane.
kamilos_sid:
no to jak mam rozbierać drzwi to kupię od razu drugi zamek, pytanie tylko czy od anglika będzie pasował do wersji europejskie (Lewy przód)?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej