Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Skrzynia kątowa ("reduktor") - regeneracja, wymiana i wszystko inne.
ziutek567:
No napęd to zrobili beznadziejny. Teraz jak tylko zwale dyferek to odrazu robie przednie półosie, amorki bo sie wysypały od jesieni, tarcze bo znowu sie pogieły, o a dzisiaj mi zbiorniczek pękł od płynu i lampy coś sie opuściły na początku miesiąca, więc fajnie :-yipee
greenhunter911:
Podpinam się do tematu. Również zabieram się za regenerację skrzynki rozdzielczej. Poza tym w terenie ten napęd wcale nie jest zły. Wczoraj w gęstym śniegu w okolicach Nowego Targu musiałem wyjechać pod górę po nie odśnieżonym asfalcie. Samochód sprawił się świetnie. Gdyby ten napęd był kiepski już dawno dałbym sobie spokój z tym.
sobrus:
Napęd jest bardzo fajny ale niestety dość awaryjny.
W czasie produkcji auta był wielokrotnie ulepszany, wersję sprzed liftu są bardziej awaryjne, wersje po mniej (za to teoretycznie są gorsze, bo mają otwarty dyfer w skrzyni rozdzielczej).
Ja i sztandi mamy wersję z 2001r i co prawda w śniegu rewelacja, ale ja mam już wymieniowe trzy półosie (dwie fabrycznie nowe), trzy piasty, trzeci wał i wciąż nie jest dobrze (ma wibracje).
Niedługo czeka mnie wyważanie wału i wymiana podpory ale cudów się nie spodziewam.
Te auta miały jeszcze na gwarancji wały wymieniane wielokrotnie. Nowy wał przewyższa obecnie wartość auta.
Najciekawsze jest to, że np u mnie wszystko było bezobjawowe i autko śmigało super. Do czasu aż zechciałem wymienić podporę wału bo piszczała na mrozie. I wtedy sie zaczeło ... :-tylko
Wał był tak zjechany, że nie mogli go wyważyć. Zużyte przeguby wewnętrzne na półosiach, itd.
CiGaR:
U mnie z 2008 roku czasami przy zmianie biegów, czuć było stuknięcie, a przy gwałtownym przyśpieszeniu delikatne wibracje. Wszystkie objawy ustąpiły po wymianie podpory wału.
sobrus:
Podejrzewam, że auta z końcowych lat mają już te wszystkie problemy rozwiązane.
Niestety bardzo trudno jest dostać używane części z takich aut. Gdy kupowałem swojego X-Type zadbane egzemplarze z tego rocznika (ostatni lift) chodziły jeszcze po 60-80tys.
Większość jeszcze pewnie nie wybiera sie na szrot.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej