szkoda, że nikt nie pokusił się o zmierzenie drogi hamowania przed i po
Ja mam zakupione zaciski od Focusa ST i będę je wsadzał w jakiejś tam przyszłości, ale muszę je jeszcze doczyścić - bo chcę to zrobić dokładnie i dlatego jeszcze nie założyłem - i pomalować. Odciąga mi się to, ponieważ z powodu choroby jest to dla mnie trochę spore wyzwanie. W sumie, to chyba ze 2 lata temu wymieniałem już tarcze i klocki pod kątem zwiększenia skuteczności hamowania i jakąś poprawę wtedy osiągnąłem (mam założone tarcze Mikody nacinane i nawiercane i do tego klocki Red Stuff EBD. Moim zdaniem nie jest to idealna para we współpracy, bo klocki są raczej za twarde do tych tarcz i nie biorą jakoś super dobrze.
Do tych zacisków Focusa ST mam tarcze i klocki te, które były w komplecie (są prawie nówki - na tarczy nie ma nawet mikrometra rantu na zewnętrznej średnicy a klocki gruby jak nówki sztuki). Głównym atutem jest zwiększenie średnicy z 300 na 320mm, bo tarcze nie wiem jakiego są producenta (są tylko wentylowane jak w oryginale), a klocki są firmy dość budżetowej, o której nawet wcześniej nie słyszałem ,że robi klocki - Hella PAGID, ale na necie ma nawet spoko recenzje. Hella - znana firma, ale na pewno nie z powodu klocków...
Jak już będę przekładał heble na nowe, to poproszę brata, aby pomógł mi przeprowadzić test hamowania ze 100km/h i zamieszczę wyniki na forum...