Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Czujniki cofania nie działają - pomocy :)

<< < (2/3) > >>

sobrus:

--- Cytat: Konradop w Luty 01, 2018, 17:25:21 pm ---Na facebooku to nie ja  ::)
czujniki sprawdzę, (rozumiem ze mam wrzucić wsteczny i słuchać zakrywając ręką czy klikają ?)
a z tą klapą to nie do końca kumam  :-wstyd , czy moduł albo coś od czujników jest w klapie ? bo kamera normalnie działa.

K

--- Koniec cytatu ---

Trzeba po prostu uruchomić system (czyli pewnie wrzucić wsteczny na zapłonie, nie wiem czy jest jakaś różnica w automacie) i po kolei nasłuchiwać każdy czujnik.
Nic nie trzeba zakrywać ręką, bo przecież i tak efektu nie będzie (system nie działa).

W X-Type metoda na pewno działa, w XF nie wiem ale czujniki są te same i niestety padają - ja po zakupie musiałem wymienić dwa i po roku dwa kolejne.

Czujniki są fordowskie, mniej więcej takie:
http://allegro.pl/czujnik-parkowania-jaguar-s-type-x-type-xf-xj-swf-i7115170254.html

rmazurek:
Sprawdz wiazke w zderzaku - czesto jest problemem -znacznie czesciej niz same czujniki.

Dolaczylem instrukcje z workshop manual

Konradop:
Dzięki WIELKIE chłopaki !!! :-thank :-thank
będę sprawdzał wszystko po kolei i powiadomię o efektach :D

kamis:
Ja mam podobny problem, "Park Aid unavailable" na wyświetlaczu, niedziałające czujniki i działająca kamera. Obecnie zima, więc i tak nie jeżdżę, ale mam inne pytanie. Próbowałem zeskanować jakieś błędy za pomocą ODB2 i nic. Żaden z posiadanych przeze mnie programów nie wykazuje żadnych błędów. Czy to świadczy o faktycznym braku błędów, czy raczej o braku umiejętności ich przeczytania? Jeśli ta druga opcja - czym czytać?

xsnailx:
w tym wypadku trzeba polaczyc sie sdd, pokaze dokladnie gdzie jest problem. ale zaczal bym od ogledzin wtyczkek w wiazce co idzie do zderzaka

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej