Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Katalizatory poza zakresem X350 4.2 supercharer.

<< < (6/8) > >>

a1410:

--- Cytat: Tango w Styczeń 30, 2018, 13:07:41 pm ---Co do użytkowania to masz na myśli chyba tylko skrzynię? Bo przecież te silniki to "małe" piecyki w których już jest max napalone po 5 km...
A nagrzanie skrzyni następuje równie wolno w mniejszych pojemnościach... A jazda po bułki to psuje każdy samochód - mały też się nie nagrzeje.
Poproszę kolejne argumenty bo te nie wyróżniają innego dbania o duże pojemności...

--- Koniec cytatu ---
Nie tylko skrzynię, chociaż ona nagrzewa się najdłużej. W beemkach możesz w ukrytym menu obserwować rzeczywistą temperaturę płynu chłodzącego i chociaż wskaźnik na desce stoi już w pionie po kilku kilometrach, ogrzewanie działa pełną parą, to temperatura pokazywana przez komputer pokładowy oscyluje pomiędzy 80 i 90 stopni i żeby dojść to optymalnej temperatury pracy, czyli 102-103 stopni  trzeba przejechać kolejne kilka kilometrów. Małe auto z napędem na przód i mechaniczną skrzynią biegów zintegrowaną z dyferencjałem nagrzewa się dwa razy szybciej.
A dodatkowe argumenty...no cóż, polecam przejechać jednego dnia ponad 1000 kilometrów drogą szybkiego ruchu z prędkością odpowiadającą nazwie drogi autem z małym silnikiem i takim z V8mką czy V12stką. Odpowiedź powinna nasunąć się sama... ;D

kwaku85:
Akurat nagrzewanie jest dużo szybsze w silnikach w układzie V. Są to silniki... kompaktowe poniekąd. Vka to jest jednak dużo mniejszy piec niż silnik rzędowy z ta samą ilością cylindrów, o dwóch silnikach 4ro cylindrowych nie wspomnę. Dodatkowo w komorze silnika jest mniej miejsca i wiatr tak nie hula, powierzchnia silnika z zewnątrz jest dużo mniejsza w stosunku do rzędówek no i wewnętrzna część silnika (rozwarcie) to jednak osłonięty element. Te i wiele innych czynników powodują szybsze nagrzewanie silnika w takim kocie.

Krótkie dystansy zabijają wszystkie silniki i jest to fakt. Szczególnie dotyczy to jednostek bardziej skomplikowanych i o ciaśniejszym spasowaniu. Silniki nienawidzą rozruchu na zimno, dodatkowo samo rozgrzewanie powoduje wiele różnych naprężeń, szczególnie przez nierównomierne nagrzewanie elementów o różnym składzie i położeniu w silniku. Ogólnie, najlepiej dla samochodu to siedzieć w ciepłych, tropikalnych miejscach  z dobrze utrzymanym systemem chłodzenia.

marti:
Kwaku85 czytaj ze zrozumieniem, i nie brnij  napisałem wyraźnie że w moim przypadku były pęknięte, oba, takie czary i co ma sadza do tego, albo doprowadzanie silnika do ładu, wymieniłem, które sam kupiłem i wracać nie musiałem, i wyobraź sobie że są serwisy którym można ufać, choć wiem że są i takie o których szkoda pisać.
Przy oglądaniu katów od środka, to pogląd możesz mieć co najwyżej na dzisiejszą pogodę, to nie układ scalony, widzisz dokładnie w jakim są stanie wkłady, czy są uszkodzone mechanicznie, czy wypalone, czy zawalone syfem, a co najważniejsze czy są do uratowania czy nie, a wtedy mechanik świadomie podejmuje decyzje co dalej, a nie drapie się w głowę z myślami, że może sądy z przodu, może sądy z tylu, może jakaś dziurka, itd, itd i roboczogodziny mechanika lecą, lęcą, a Ty za nie płacisz i jeszcze raz płacisz

kwaku85:
Widzę, że jesteś specjalistą od silników, o katalizatorach nie wspomnę. To powiedz mi, jaki błąd silnika będzie wskazywał sterownik przy nieszczelnym dolocie lub uszkodzonych tylnych sondach? I jak będzie wtedy katalizator wyglądał? I jak będzie wyglądał odczyt sond przy np. spalaniu dużej ilości oleju przez zatkanie odpływu odmy? Jak katalizatory będą całe czarne i zawalone sadzą to są do wymiany, czy nie? Co wtedy twoja kamerka na to? :)

sobrus:
Katalizatory szybko padają od zbyt bogatej mieszanki.
Jeżeli padły wcześnie, a choć kot nie narzeka, to trzebaby sprawdzić czy górne sondy lambda (te przed katalizatorami) pracują prawidłowo.

Nawet jeżeli jest jakiś inny problem, np vacuum leak albo przepływomierz, to sonda lambda powinna korygować mieszankę na prawidłową, co najwyżej zakończyć efektownym check engine ;)

Przy nieszczelnym dolocie X-Type wywala P0171/P0174 too lean na biegu jałowym. Duży kocur pewnie ma analogiczny błąd.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej