Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
Termostat Jaguar X350 Super V8/XJR
filar12:
Na 90% tak niema w x350 mam standardowe ISO więc zwykły skaner OBD2 w dłoń i walka z wrogiem (a potrafi być wredny coś o tym wiem)
Maciej Franciszek:
Dzięki Filar, jeśli tak twierdzisz, to za to też się wezmę.
Nie wiem jak dużą sprawność ma silnik AJ-V8, więc może Wy stwierdzicie czy coś innego niż termostat może mieć wpływ na to, że po przejechaniu 9 kilometrów w stolicy ze Śródmieścia na Pragę, mijając po drodze 10 świateł wskazówka temperatury dochodzi do połowy optymalnej wartości. Moje Volvo 940 osiąga optymalną temperaturę już w połowie tej trasy.
Jak dla mnie winnym jest termostat.
Na piątek zaklepałem sobie miejsce w warsztacie, na jego wymianę, ale może niepotrzebnie?
filar12:
Po 5 km temp musi być w pionie już w tych motorach. w tych temp.
a1410:
--- Cytat: filar12 w Listopad 30, 2017, 09:27:38 am ---Po 5 km temp musi być w pionie już w tych motorach. w tych temp.
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie tak! A ciepło w środku zaczyna się robić już po przejechaniu 2 km :)
Maciej Franciszek:
Termostat mam do wymiany - dziś się do niego dopiero dobrałem (padła gumka) - oczywiście kupiłem taki jak według intercarsa pasuje do mojego auta, ale wcale nie pasował. Tak więc nadal jeżdżę z nadmiernie otwartym.
Na szczęście mam kontakt do Michała Kretkowskiego z Altamira - może kojarzycie? Załatwi mi oryginalny termostat i zgodnie z jego wiedzą, check engine zniknie po tym jak silnik będzie osiągał właściwą temperaturę we właściwym czasie, tylko polecił skasować ten błąd z systemu, żeby po nim "nie krążył".
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej