Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
LPG do Jaguara
kwaku85:
A jak wykonane jest zasilanie paliwem w tym XJcie? Jest powrót paliwa do baku i regulator ciśnienia, czy pompa regulowana elektronicznie? W drugim przypadku czasami wymagana jest emulacja, dostępna w STAGach w wersji QMAX. Ostatnio montowałem to w C30, system sterowania silnikiem fordopodobny, w Jaguarach też się to niestety trafia. W wersji z kompresorem emulacja będzie potrzebna na bank jeśli pompa jest sterowana elektronicznie i nie ma powrotu paliwa do baku.
Ogólnie polecam polskie instalacje, ja lubię najbardziej TECHa, ale STAG i KME też są ok. Instalacje zagraniczne są już od dawna daleko w tyle.
filar12:
Pompy sterowane PWM są jaguarach od x-200
Są w x-typach
xj x-350, x-351, x-358 ... czy też w range roverach
Emulacja w Q-boxie jest akurat najprostsza i najsłabiej działa jeśli chodzi o system ze zmiennym ciśnieniem od rocznika 2002r w górę działają także emulatory firmy lpgtech,agi,torpedo.
Fakt polskie ECU są dużo bardziej rozwinięte, system volvo jest fordo podobny lecz troszkę prostszy .
A sprawa przelewu jest bardzo śliska jest to ingerencja w układ paliwowy w razie jakiegoś aaałłłł można mieć biedę.
kwaku85:
Ja oczywiście nie proponuję przerabiania układu na przelewowy, bo niestety do tego trzeba potrafić dobrze bawić się elektroniką i najlepiej znać się dobrze na programowaniu. Emulacja Q-Boxie to jedyna działająca wewnątrz sterownika. Zewnętrzne może i są, ale to dodatkowe moduły. Czy prosta czy nie- generalnie działa, chociaż w C30 musiałem kilkukrotnie kalibrować emulator, bo inaczej pompa jęczała. Sterownie w grupie Forda nie różni się w zasadzie niczym. Jak dostaniesz Denso, to masz po prostu problem, niezależnie od marki. A Volvo najbardziej rozbudowało ustalanie składu mieszanki, słynne korekty przepływomierzy itd.
promotion:
u mnie jest założony jakiś emulator ( nie pamiętam jaki ) , na początku gazownik miał lekkie problemy z zestrojeniem ( błąd za wysokie ciśnienie na listwie zasilającej ), ale po 2 próbach ustawienia map wszystko działa idealnie .
Nawigacja
Idź do wersji pełnej