Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
montaż haka do kota
promotion:
tak wyszło , że nie pozostał mi żaden pojazd z hakiem , a czasem potrzebuję podpiąć przyczepkę z motorem więc doszedłem do wniosku , że zamiast kupować kolejne auto z hakiem może zainstaluję hak do jednego z moich kotów . Skrzynia biegów jest ta sama co w bmkach , które ciągają za sobą wiele różnych ciężarów i nie znalazłem nigdzie w sieci info o tym , że się sypią od ciągnięcia przyczep. W instrukcji obsługi jest info na temat haka , że należy skontaktować się z dealerem w celu zakupu odpowiednich części do montażu haka ze względu na zawieszenie pneumatyczne ?!( strona z instrukcji w zał. ) . czy ktoś się orientuje co jest potrzebne , jakie moduły itp. bo hak najpewniej musi być zrobiony na zamówienie u jakiegoś fachowca ( punkty montażowe są zaznaczone w instrukcji ) . Będę wdzięczny za wszelkie sugestie .
Choina:
Zapraszają do ASO w celu zakupu kompletu.
Wiązka 13pinowa wraz z gniazdem ma numer C2C28123, a hak C2C39800. Do tego jest jeszcze zaślepka zamiast haka C2C39805.
Fachowiec chyba haka nie zrobi, bo musi być homologacja i tabliczka znamionowa. Cena oryginalnego zwala z nóg https://www.parts.com/index.cfm?fuseaction=store.morePartInfo&PartID=1150665&catalogid=5524&keyword=&Title=Jaguar-Accessories-2013-XJ-Touring-Towing-Tow-Bar-Kit-PartNumber-C2C39800
promotion:
faktycznie cena zwala z nóg . Wydaje mi się , że homologacja musi być na kulę i takie uniwersalne sprzedają po ok. 200 zł , a resztę może koleś od haków dorobić ( tak mi się wydaje , ale mogę się mylić ) , gorzej co z tą wiązką 13 pinową , czy tam jest do tego moduł , czy można wpinać się bezpośrednio w światła ?
Choina:
Tabliczka z homologacją musi być. Na tabliczce znamionowej znajdują się takie wartości jak uciąg haka, nacisk na kulę, rok produkcji oraz symbol i numer homologacji europejskiej. Także fachowiec-spawacz odpada. Jedyne wyjście do dogadać się z firmą produkującą haki. Pytanie, czy będzie im się opłacało dla jednego lub kilku aut. Nie chodzi tu tylko o ulepienie haka, ale wszelkie badania i homologację.
Przerabiałem kiedyś temat haka do X300. Po chyba 3 latach szukania udała mi się kupić oryginalny hak nówkę sztukę. Wiązka do haka jest wraz z modułem, który się wpina w skrzynkę bezpieczników w bagażniku. W zestawie są nawet krótsze mocowania zderzaków. Myślę, że jakbym znalazł taki hak używany to połowy rzeczy bym do niego nie dostał.
Bocian:
Dzwoniłem kilka miesięcy temu do serwisów Jaguara w Polsce w sprawie haka i usłyszałem, że do tego modelu haków nie ma - może kiedyś były, sami nie wiedzieli.
Jeśli uda Ci się coś ciekawego dowiedzieć to proszę o info.
Ja akurat potrzebuję tylko do bagażnika rowerowego a na dach mi się nie uśmiecha nic zakładać.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej