Z tą zmianą z 10W na 5W było trochę inaczej, ponieważ ja kupiłem auto raptem miesiąc po wymianie oleju. Jak dowiedziałem się co zalał poprzedni właściciel to z miejsca, mimo że olej był świeżutki, został wywalony z auta i wlany porządny Motul. Na czym jeździł wcześniej, nie mam pojęcia...
Wiem, że ryzykowałem, ale jak mam być szczery to dla mnie Castrol to ścierwo i wole już na Kujawskim jeździć
Sprawdziłem dokładnie przed momentem i wyszło, że samochodem zrobiłem 6500 km. Z litra oleju jaki mi został na zapas zostało 400ml, czyli w sumie dolałem 600ml, przy czym nie jestem pewien czy przy wymianie oleju zalali mi olej do poziomu max, który ja bynajmniej cały czas utrzymuję. Wychodzi zatem, że spalanie oleju na 1000 km kształtuje się na poziomie poniżej 100 ml co uważam za dobry wynik. Nie zauważyłem żadnych negatywnych zmian.
Co do płukanki - chcę kupić Xado, tak samo biorę pod uwagę olej Xado Black AMC 5W40, który bardzo polecają moi znajomi z grupy motoryzacyjnej. Tyle, że cena prawie 300zł za 4l odstrasza.