Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Restricted Performance - coś z turbiną? Prośba o pomoc

(1/6) > >>

SMiGACZ:
Witam! Pacjent - mój Jaguar XF 2011 3.0D S, ostatnio zaczął kopcić na czarno i swąd spalin jest inny niz zawsze, już nosem czuć ze cos jest nie tak :/ Dodatkowo zabrakło mu mocy w srodkowym przedziale obrotow (jakby nie bylo doladowania), do tego jedna z turbin, chyba ta od nizszych obrotow, zaczela mocno świszczeć. Bardzo prosze Was o pomoc w zrozumieniu ponizszych kodów błędów zanim oddam samochód do mechanika, chciałbym mniej wiecej wiedziec z czym to sie je i na co sie przygotowac...

P00BD   PowerTrain   Pending   Manufacturer Defined
P006A   PowerTrain   Pending   Manufacturer Defined
P0235   PowerTrain   Pending   Turbo/Super Charger Boost Sensor "A" Circuit

Do tego samochód wszedł w tryb Restricted Performance. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

rmazurek:
Te dwa pierwsze błędy to odpowiednio:

Zbyt wysoki odczyt na MAF sensorze (przepływomierz)
Różnica odczytu cisnienia pomiędzy MAF i MAP sensorem.

Możliwe ze coś z przepływomierzem. Wymontuję, przeczysc, może pomoże, przynoszący sprawdź przewody.

KRISS:
jak świszczy to na to, że gdzieś ucieka ciśnienie...

Janek:
Miałem to samo w 3.0D remap z 211km na 302km. Przełącznik od załączania drugiego turba się zatarł. Świst przy 2350-2450obr/min plus "efekt turbodziury". Wymiana ca. 800zł.  Często dochodzi do tego nierównomierne wypalenie DPF-a. W sensie w naszych kocurkach są dwa :)

SMiGACZ:
@rmazurek @KRISS dziekuje panowie za wskazówki :)

@Janek ooo, mój przypadek wygląda podobnie do Twojego, przynajmniej na pierwszy rzut oka/wstępne diagnozy...  :)
W serwisie miałem niedawno czyszczony jeden z DPFów, ponoć był niemal kompletnie zabity sadzą - w przeciwieństwie do drugiego, który był w bdb stanie  :-\
No i ten efekt turbodziury, który z prawie niewyczuwalnego zrobił się ogromny.
Mozesz podać więcej szczegółów? Co myślisz o tym świszczeniu, miales tak?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej