Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Pompa wspomagania
norwegia2000:
witam,
Czy ktoś z Was demontował kiedyś pompę wspomagania układu kierowniczego? Od pewnego czasu głośno mi pracuje i musze ja wymienić. Zrobiłem jedno podejcie ale bez sukcesu gdyś jest bardzo ciężko dostać się do przewodu łączącego pompę z kolumną , w dodatku potrzeby jest specjalny klucz nasadowy otwarty aby odkręcic ten przewód od strony pompy. Kombinowałem też zdjąć koło pasowe tej pompy aby był lepszy manewr ale niestety nie mogę go odkręcić jest tam jakiś imbus niestandardowy wymiar a poza tym dziwna rzecz że niżej tego otworu imbusowego jest gwint (ale po co?). Czy ktoś z Was ma doświadczenie jak to zdemontować, może jakas instrukcja w necie lub tp.. ? Z góry dzeikuję za wszelkie sugestie.Pozdrawiam
Driv3rrrr:
Nie ma niestandardowego imbusa. Po prostu jest może torx. A gwint pewnie po to aby zablokować koło
rmazurek:
Zobacz czy dolaczone informacje pomoga. N
Niestety nie wiem jaki masz silnik wiec dolaczone PDFy pokazuja demontaz w 4.2 benzyna.
Najlatwiej by bylo mi znalezc dane ponumerze VIN (ostatnie 8 znakow wystarczy)
Pozdrawiam
norwegia2000:
Dziekuję rmazurek za odpowiedź.Tak dokładnie mam 4,2 benzynę i instrukcja jest przydatna, jednak mój problem polega na tym że nie moge odkręcić tego przewodu pry pompie jest tam mało miejsca i poza tym czekam na klucz oczkowy otwarty do odkrecania takich przewodów hydraulicznych bo niestety tak jak w instrukcji normalnym płaskim klucze nie daje radę.. czy musi byc tam jakis inny specjalistyczny klucz do odkrecenia tego przewodu z uwagi na bardzo mało miejsca tam przy pompie ? Poza tym aby mieć więcej miejsca na odkrecenie próbowałem odkręcić kolo zamachowe jednak też bez powodzenia.. nic czekam na ten klucz i zobaczymy.. jeszce raz dziekuje Ci za pomoc i instrukcję Pozdrawiam serdecznie Jacek
rmazurek:
Patrzac na ta instrukcje widac ze jest ciasno, ale powinien byc dostep. Zapewne wymagana jest odpowiednia dlugosc klucza.
Pamietaj ze musisz wymontowac puszke filtra i "chlapacz"
Ewentualnie mozesz potrzebowac czegos takiego:
Powodzenia
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej