Wypunktuje na co ja bym zwrócił uwagę:
1. Odłącz akumulator na 10 minut i spróbuj na samej benzynie (na zimnym silniku). Pozwoli to wyeliminować pompę paliwa rozstrojoną od gazu.
2. Może świeca na 4 cylindrze jest uszkodzona lub ma złą przerwę.
3. Zapchanie katalizatora robi misfire na losowym cylindrze z banku i do tego pokazuje błąd kata, więc myślę ze to nie to.
4. Uszczelki kolektora dolotowego wymienione? Może przy zakładaniu kolektora coś poszło nie tak, powinno wyjść w punkcie 5.
5. Skoro masz ELM to sprawdź (na samej benzynie) korekty paliwa na obu bankach. Na obrotach jałowych. Powinny być < 10%. Im bliżej zera tym lepiej.
6. Jaki błąd sondy lambda? Jeżeli sonda padła to trzeba wymienić (np może zepsuć się grzałka na sondzie). Górna sonda odpowiada za prawidłową mieszankę. Jeżeli błąd dotyczy tego że mieszanka jest za uboga/bogata to trzeba się przyjrzeć dolotowi i wtryskiwaczom.
Dopóki auto nie będzie pracować dobrze na benzynie temat gazu można sobie tradycyjnie odpuścić. Najlepiej też podać konkretne błędy (kody) jakie się pokazują.
Ad.1 wczoraj nawet wymieniłem akumulator na inny więc odłączyłem na dłuższy czas i to samo, dodam że ładowanie mam na poziomie 15V czy nie za wysoko?
Ad.2 niby świeca nowa irydowa, spróbuje podmienić z cylindrem drugim tak jak zrobiłem to z cewkami-nowa nie znaczy zawsze dobra
Ad.3 wcześniej było wypadanie na 6 a teraz na 4 dodatkowo wyskakuje błąd kata
Ad.4 raczej poszło dobrze dodam, ze zrobione na silikon bo nie było nowych uszczelek
Ad.5 jak to sprawdzić ELMem, Torque na Androida da radę (ewentualnie jak to zrobić) czy jakiś inny program?
Ad.6 Był błąd sondy był p1646 więc wymieniłem sondę, mierzyłem opór na kablach sondy i było zero więc nie działała. Po wymianie sondy błąd zniknął.
błąd sondy mógł być spowodowany przez niespalenie mieszanki w cylindrze, także bym to na razie odpuścił, jeżeli po zamianie cewek nadal wypadają zapłony to zobacz, czy świeca nie jest zalana olejem spod pokrywy zaworów, wtedy też mogą być takie objawy.
Świece wymienione, oleju w komorach nie było.