Autor Wątek: Układ wspomagania kierownicy i kilka kontrolek  (Przeczytany 4213 razy)

Offline starygracik

• Forumowicz
  • *
Układ wspomagania kierownicy i kilka kontrolek
« dnia: Sierpień 20, 2017, 18:27:29 pm »
Witajcie koledzy.
Zabrałem się do prac z moim Stype 2001 V6. Udało się już wyeliminować luzy w zawieszeniu i zmontować nowe progi po obu stronach auta. Wymienione sprzęgło wraz z uszczelniaczem wału i uszczelniaczami skrzyni biegów. Przy okazji wymieniłem lewarek biegów (manual) bo stary był częściowo uszkodzony. Wymienione mam tez płyny eksploatacyjne i zrobiona jest profesjonalna geometria tyłu i przodu. Wyczyszczone zaciski hamulcowe tył i przód. Tylne tarcze i klocki zostały przetoczone i wróciły do auta. Z przodu nowe tarcze i klocki plus gumki na cylinderkach. Obecnie pozostało do zrobienia wspomaganie i dwie kontrolki na desce.
1. Wspomaganie kierownicy - od samego początku (od zakupu auta) działało poprawnie, ale miałem brzydki wyciek na wężu pomiędzy pompą wspomagania a maglownicą. Mam wąż na którym zamontowany jest czujnik ciśnienia. Zdemontowałem wąż i dokładnie go obejrzałem. Wyciek był w okolicy czujnika ciśnienia. Dałem go do ponownego zakucia, jednak FACHOWIEC powiedział, że był on już wcześniej naprawiany i nie ma żadnej gwarancji na wyeliminowanie wycieku. No i miał rację! Po montażu węża i rozgrzaniu auta wyciek się nasilił. Kolejny demontaż węża i myślenie co tu dalej zrobić....? Miałem wąż bez gniazda na czujnik. Zamontowałem go i nie ma wspomagania. Nie ma obecnie różnicy czy przewód wspomagania od czujnika jest zwarty czy rozwarty - wspomagania brak, jedynie czuć różnicę pracy silnika w momencie zwierania i rozwierania przewodu czujnika. Czujnik był zmęczony, ale działał. Postanowiłem go rozebrać i zobaczyć co w nim siedzi. Jest to zwykły przełącznik ciśnieniowy. Brak ciśnienia w róże - styki rozwarte, ciśnienie obecne - styki zwarte. Zamówiłem nowy oryginalny przewód z czujnikiem, ale muszę czekać dwa tygodnie. Czy po zamontowaniu nowej części wszystko powinno ruszyć? Może trzeba coś jeszcze zrobić? Ma ktoś z kolegów jakieś doświadczenie z tym układem? Wszelkie sugestie miło widziane.
2. Kontrolka ABS i Trakcji - od samego zakupu auta mam na desce kontrolkę ABS i po przejechaniu kilkunastu metrów pojawia się kontrolka TRAKCJI. Czujniki zostały wyczyszczone wraz z pierścieniami na osiach. Nic to nie dało. Przewody elektryczne również sprawdziłem i wyglądają na całe. Czy błędy mogły powstać w związku z luzami w zawieszeniu i działaniem zapuszczonego wcześniej układu hamulcowego? Może to jednak problem z którymś czujnikiem na kole?

Proszę kolegów o wszelkie sugestie.  :logojcpf:

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
Odp: Układ wspomagania kierownicy i kilka kontrolek
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2017, 19:10:41 pm »
Bez diagnozy kompem zgadywanie co z ABS to długa droga do sukcesu. Zaś co do czujnika jak wymienisz to będziedziałać znowu
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline jurlich

• Forumowicz Executive
  • S-Type 2001 3.0 V6 Sport - automat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 20, 2017, 21:35:45 pm »
Ja tak miałem, gdy była wypięta jedna z wtyczek przy kole. Sprawdź styki/osadzenie kostek.

Offline starygracik

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2017, 19:23:23 pm »
Dziękuje za szybkie odpowiedzi.

Jak tylko wrócę z delegacji i dostanę części to działam przy aucie. Czekam również na iCarSoft I930 do Jaga i LandRovera. Macie jakieś opinie o tym skanerze?

Offline clashje

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 29, 2017, 10:12:44 am »
... i zmontować nowe progi po obu stronach auta. ...
Jeśli to nie tajemnica handlowa to ile Cie kosztowały progi, bo ja w swoim będę musiał niedługo coś z nimi robić.
Jaguar S-type 3.0 v6 automat 2004r

Offline starygracik

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2017, 00:03:21 am »
Witaj clashje.
Kupilem reperaturki za 120 sztuka od gościa BOLMA-MB na allegro. Blacha dobrej jakości jedynka w ocynku. Przed montażem progów pamiętaj o naprawie wszystkich wzmocnień wewnątrz progów bo to podstawa.

Offline clashje

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2017, 10:13:06 am »
Dzięki, znalazłem go. Musze zdjąć nakładki o dokładnie obejrzeć jakie szkody korozja uczyniła, nie wiem czy nie odłożę tego na przyszły rok, na wiosnę.
Jaguar S-type 3.0 v6 automat 2004r

Offline starygracik

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 06, 2017, 23:32:27 pm »
Panowie odświeżam temat po wykonaniu kilku napraw i testów.

Wymieniłem obie przednie piasty bo były nieco zmęczone wraz z czujnikami. Po tym zabiegu zgasła kontrolka trakcji na zegarach. Komputer wcześniej wykazywał brak sygnału z czujnika prawy przód. Ten temat jest zamknięty.

Pozostał temat wspomagania kierownicy. Mój zaufany mechanik, któremu powierzyłem auto wskazał uszkodzenie pompy wspomagania, która nie podaje ciśnienia oleju. Pytanie moje: Czy ktoś u siebie wymieniał i może coś podpowiedzieć odnośnie ceny nowej bo ku takiej się skłaniam. Czy ktoś wie gdzie można ją kupić?

Z góry dzięki za odpowiedzi.  jcpf-stanby

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 06, 2017, 23:52:05 pm »
Nowa podejrzewam 1/5 wartości auta. Zregeneruj swoja. W busie mamy po regenracji i lata juz 2 rok tj jakies 60 tys km
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline starygracik

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2017, 19:52:05 pm »
Koledzy podpowiedzcie...

Mój mechanik nie ma pewności czy pompa wspomagania, która jest w aucie jest pompą oryginalną. Dzwonił w kilka miejsc i jedni mówią, że moje auto powinno mieć pompę z dużym kołem, a inni że z małym. Przypomnę że to Jag z 2001 z 3.0 benzyna. Czy możecie mi coś podpowiedzieć, ewentualnie podesłać jakieś fotki? Co do kosztów nowej pompy to znany sklep przekroczył cenę 3k....
Dzięki za wszelkie informacje.

Offline Adt81

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 13, 2017, 20:12:34 pm »
W moim jest oryginalna pompa i koło pasowe ma 14cm średnicy.
Porsche Cayenne Turbo 4.8 V8 >:D >:D
By³ Jaguar S-Type R
By³ S-Type 3.0 2001

Offline starygracik

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 16, 2017, 23:33:58 pm »
Udało się nam wymontować pompę i odczytać numery. Po rozkodowaniu oznaczeń przez mojego mechanika okazuje się, że pompa pochodzi z Forda Mondeo.
Teraz kolejne pytanie.
Ta pompa działała dawniej w aucie. Kiedy montowałem do niej nowy wąż z czujnikiem ciśnienia - opisany we wcześniejszym poście.... Przykręciłem go od spodu pompy - tam było wyprowadzenie. W sieci znalazłem kilka fotek mojego silnika z pompą, gdzie taki sam przewód był wkręcony w pompę z boku od strony zbiorniczka na płyn. Czy tak ma to wyglądać w oryginale?

Offline starygracik

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 21, 2017, 21:55:04 pm »
Witajcie koledzy.
Walka ze wspomaganiem kierownicy nadal trwa. Druga pompa nie podjęła pracy. Nie podaje ciśnienia na układ. Tutaj mam pytanie do was. Czy możecie podejrzeć jak jest u was wkręcony wąż który idzie z maglownicy do pompy. U mnie jest on wkręcony od dołu w pompę. Czy u was jest on wkręcony bezpośrednio w pompę, czy w jakaś redukcję, która jest wkręcona w pompę?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline Boodzio2

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 22, 2017, 16:16:21 pm »
http://www.jagrepair.com/JaguarSTypeElectricalOBDIIcodes.htm pod tym linkiem jest pełna serwisówka ,sprawdź tam.
Konstruktywna dyskusja  ,kluczem do rozwi±zania z³o¿onych problemów.
Aktualnie bez Jaguara.

Offline Adt81

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 22, 2017, 18:27:13 pm »
... U mnie jest on wkręcony od dołu w pompę. Czy u was jest on wkręcony bezpośrednio w pompę, czy w jakaś redukcję, która jest wkręcona w pompę?...

U mnie idzie bezpośrednio w pompę - z boku od strony zbiorniczka wyrównawczego.
Porsche Cayenne Turbo 4.8 V8 >:D >:D
By³ Jaguar S-Type R
By³ S-Type 3.0 2001