Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Pompa SLS
(1/1)
Genera³ Lee:
Witam!
Ostatnio przy oględzinach auta, które niedawno zakupiłem odkryłem, że w zbiorniczku wyrównawczym od SLS'a nie ma w ogóle płynu. Nie wiem jak długo taki stan sie utrzymuje, ale zakładam, że już dłuższą chwilę. W związku z tym mam pytania - czy mogę od razu założyć, ze pompą od nivo jest do wymiany czy praca "na sucho" niekoniecznie ja wykończyła?
jarek-jerryjag:
Pytani e#1 czy ty masz nivo ?
to ze masz zbiornik to nie znaczy ze masz jeszcze amortyzatory typu Nivo . do lat 1992 jaguar robił kit aby zmienić z nivo na regularne amorytzatory .
Wiele osób później robiło to samemu i czasami wymieniali amortyzartory a nie wywalali pompy czy rury od zaworów do amorytzatorow tak samo jak zbiornika.
Jednak jak mas pompę to nie powinna chodzić na sucho . Dokładnie sprawdz jakie masz amortyzatory .
Jak masz nivo to po przekręceniu kluczyka auto powinno się lekko podnieś i lekko opaść . okolo 10-13mm . Jesli idzie w górę więcej to amortyzatory są złe albo jak jedziesz i ciągle głowa skacze przez tylne amortyzatory lub auto sie poodnosi na 4 cm i tak jedziesz nie popada. Ja zjadłem zęby na nivo .
Genera³ Lee:
No tak, ale jak nie mam płynu to na pewno się nie podniesie. Muszę zerknąć na same amortyzatory, wtedy będę mógł określić czy to nivo rzeczywiście jest :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej