Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

Uzupełnienie gazu R12 w klimie - jaki zamiennik?

<< < (3/5) > >>

piorek:
Moim zdaniem to musi wczesniej czy pozniej sie posypac - inne sa oleje, w R12 mineralny a w R134a syntetyczny.
Prawda jest tez taka ze sporo ludzi tak robi i uszczelnienia troche wytrzymuja ale na dobre im to nie służy :)

Boodzio2:

--- Cytat: sobrus w Luty 14, 2018, 08:50:26 am ---poza tym R409a to freon a przecież trzeba być eko  :-chyt

Jest jeszcze R437a

--- Koniec cytatu ---
Każdy czynnik chłodniczy jest freonem ,134 tez niebawem będzie zakazany , 408 i 409 można stosować i to bez wymiany oleju. Mase takich układów robiłem i działały bez problemów.

Boodzio2:

--- Cytat: raflik1977 w Luty 14, 2018, 08:18:51 am ---Słyszałem że 409 łatwo się pali....

--- Koniec cytatu ---

Żadne stare czynniki nie są palne. Co innego nowoczesne ekologiczne .

raflik1977:
Zamierzałem przerobić instalację R134. Nie odpuściłem jeszcze, ale skoro i tak będzie trzeba powymieniać uszczelnienia to się przynajmniej na teraz pocieszę.
Trochę to może druciarstwo ale lepiej jak było. Czekają mnie jeszcze inne prace przy kocie  :-A  a to przynajmniej działa.

Boodzio2:
R12 można jeszcze znaleźć w starych instalacjach. Jak się poszukać po serwisach id lodówek to się znajdzie. A jak nie to r408a na wymiany oleju i elementów gumowych.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej