Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)
Uzupełnienie gazu R12 w klimie - jaki zamiennik?
Sabbath:
Witam, musze uzupełnic po 4 latach gaz w układzie klimatyzacji w Daimlerze Double Six z 1989 roku. Na kompresorze klimy pisze że kompresor używa oleju mineralnego i uklad gazu R12. Wiem że R12 jest już nieosiagalny i nikt w okolocy kto się zajmuje klimatyzacjami nie ma na zapasie R12.
Słyszałem coś o R409a. Co polecacie i co radzicie?
Pozdrawiam serdecznie.
Artek123:
Nie jestem pewien ale ratuje Cię chyba tylko przerobienie klimy na czynnik R134a, wiem że koledzy przerabiali te układy z sukcesem i w sumie koszt nie był jakiś astronomiczny...
Boodzio2:
Z powodzenie stosowałem przez lata R 409a ,jednak nalezy sie liczyc z minimalnym spadkiem wydajnosci. Przeróbka na r-134a to znaczny koszt ,wszelkie połacznia gumowe ,węże ,olej regulacja zaworu ,a nieraz i wymiana sprezarki.
richie:
ja używałem:
https://www.easyklima.pl/easyklima-starterkit-r12
raflik1977:
W moim XJ12 klima nigdy nie działała (odkąd go kupiłem 4 lata temu) przy okazji wymiany zbiorników znajomy mechanik zaoferował się że nabije mi tą klimę nowym czynnikiem.
MIał końćowkę czynnika w butli akurat około 2 kg a więc spróbowaliśmy. Co prawda musiał ściągnąć zaworki z końcówek węży i zkręcić je bezpośrednio do portów do nabijania klimy.
Wszystko działa jak trzeba. Klima ożyła i do dzisiaj chodzi bez problemu. Nie zauważyłem problemu pękania węży gumowych. Jak się posypie to będę przerabiał. Na razie szczelna.
Pozdrawiam :-super
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej