Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Wybór nowych cewek i świec zapłonowych.

<< < (9/9)

peter1801:
jestem świeżo po wymianie świec i cewek. Jakoś nie ustawiałem przerwy tylko zostawiłem tak jak producent zrobił - bo chyba tak powinno być. Przejechałem ze 2 tys. i nic nie szarpie .

KoloRZ:
Też tak uważam że przerwa powinna być fabryczna i w każdym innym samochodzie zawsze miałem i mam fabryczną. Jednak w przypadku X-type z LPG okazało się że przerywał i dopiero przerwa 0,7 pomogła. Wielu gazowników jak i użytkowników zaleca do LPG ustawić przerwę 0,7 - 0,9. Po całym dniu myślenia i czytania o tym mam pewne wnioski. Cewka cewce nierówna i w przypadku gazu (LPG "utrudnia" przeskok iskry) słaba cewka może nie wytwarzać wystarczającego napięcia do przeskoku iskry a zmniejszenie szczeliny pomiędzy elektrodami umożliwia przeskok iskry już przy mniejszym napięciu. Ja mam teraz 0,8 i silnik bardzo przerywa. Początkowo stawiałem na problem ze szczeliną ale najpierw muszę uszczelnić pokrywę zaworów bo to może się okazać sednem mojego problemu.

KoloRZ:
Witam,
Informacyjnie udało mi się uszczelnić pokrywy zaworów i jest zdecydowana poprawa. Niestety gdy silnik dobrze się rozgrzeje np po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów autostradą, w zakresie 1500 - 1800 obrotów na 5 biegu zdarzy mu się szarpnąć. Planuje wymienić komplet cewek i zobaczę czy to pomoże.
Pozdrawiam

KoloRZ:
Ostatecznie komplet nowych cewek rozwiązał problem. Robiłem jeszcze kilka eksperymentów i wszystko wskazuje na to że u mnie każda stara oryginalna cewka Denso po nagrzaniu się sprawia problem na LPG. Obecnie mam założone 3 Delphi i 3 NGK. Zobaczę jak będzie z żywotnością.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej