Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Wybór nowych cewek i świec zapłonowych.
milun:
Poka gdzie sa i czy do lpg beda dobre...
sztandi7:
Poszukaj sobie na sklepie V12. Masz tam komplet ori za 180zł. I nie zaprzątaj sobie głowy czy świece pasują do LPG czy nie, bo jest to mit i nie ma czegoś takiego jak świeca DO lpg. Ja jeździłem tak jak pisałem na zwykłych Denso, po 15kkm wymieniłem na irydowe, choć po demontażu okazało się, że były bardzo ładne i w zasadzie nie odczułem totalnie żadnej różnicy, a nawet wydaje mi się, że auto pracuje trochę mniej równo, choć może to być odczucie subiektywne, lub zbieżnosć z czymś innym. Drugi raz wolałbym kupić ori, po prostu wczesniej myślałem, że to zwykła, a nie platynowa świeczka.
sobrus:
Fakt faktem wszystkie problemy z zapłonem nasilają się przy pracy na LPG, więc różnica w pracy na tych paliwach ewidentnie jest.
Pytanie tylko czy świece do LPG faktycznie mają zmieniony jakiś parametr/wytrzymałość czy to tylko nabijanie w butelkę.
Jadę na Denso ponad 4 lata na LPG spisują się idealnie. Irydowe.
Driv3rrrr:
Pic na wodę. Poprostu świece oznaczone jako LPG są w większości irydowe. Największa przebitka jest na NGK. Zwykle Irydy po 40 a te opisane jako LPG za 50-60.
Zasada jest taka. Do LPG platyna albo irydowa i jedno elektrodowa
sobrus:
Dla kontastu nasze rodzime Iskry w wersji LPG zazwyczaj kosztują około 10zł/sztukę. (Niestety do X-Type nie produkują, a poza tym chyba nie są irydowe).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej