Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Zmieszany olej ze skrzyni z plynem z chlodnicy - XF 2014
peter1801:
i mnie to jakoś nie pasuje że chłodnica jest jedna dla silnika i skrzyni ... niby jak to ma działać ? bo silnik jest chłodzony płynem chłodniczym a olej ze skrzyni jest chłodzony w osobnej chłodnicy ... a tu olej ze skrzyni idzie do chłodnicy i ? czy płyn chłodniczy idzie do skrzyni i tam chłodzi ? jakoś nie widzę tego ( chyba że za gupi na to jestem ;) )
Webster:
Panowie ja to o mechanice moge rozmawiac godzinami bo sie na tym nie znam :D ale skoro dwoch mechanikow tak mi powiedzialo to im musze wierzyc.
Mam inne pytanie, sprawdzalem aukcje na ebay bo tam maja najwiecej Jaguarow XF i automatyczne sprawdzanie kompatybilnosci czesci dostaje informacje ze skrzynia do XF 3.0 jest taka sama jak w silniku 2.0 benzyna. Czy ktos sie na tym zna i moze podpowiedziec czy moge kupic skrzynie z Jaguara 3.0L i wsadzic do 2.0L benzynowego ?
Szwagier:
Och matko ale ustrojstwo wymyślili i że co ona jest podzielona ta chłodnica? To chociaż mogli zadbać żeby w żaden sposób nie mogło dojść do pomieszania płynu. Ale zrąbali. Wywalić te zaworki wcale!!! To już wole chyba swoją paliwożerną 5biegową fordowską przynajmniej młotkiem i śrubokretem naprawisz ;D kolego Webster wyrazy współczucia, z tymi silnikami to kodem skrzyni może pasować a mocowanie np śrub trudno powiedzieć do serwisu jaga zadzwoń może coś podpowiedzą
Driv3rrrr:
Olej ze skrzyni leci przez chlodnice silnika i wraca do skrzyni. Oczywiście ma wyodrebniony kanał w chlodnicy
Nawigacja
Idź do wersji pełnej