Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)
Palec rozdzielacza zaplonu
adams:
Witam!
Przygotowoje jaga do pomiaru kompresji w zwiazku z niepaleniem na jednym garnku wymontrowywuje wszstkie przeszkadzajace zeczy ;D ;D ;D Po zdjeciu kopulki ruszam palcem aparatu zaplonowego a on sie przekreca o jakies 10 stopni w lewo zgodnie ze strzalka na kopulce, nie jest to luz, przekreca sie wraz z "kolkiem zebatym tym od 12 cylindrow" czuc srezynke bo po puszczeniu cofa sie na swoja pozycje. Zdejmowalem juz wczesniej kopulke i tego nie bylo zawsze palec mial minimalny luz a teraz jaby cos odpuscilo moze byl zapieczony jakis regulator. Pierwszy raz cos takiego widze. Dwie mozliwosci albo cos peklo albo tak musi byc. Prosze kolegow o wyrazenie opini w tem temacie za co zgory dziekuje!
pozd adams
V12 Daimler 1989
jarek-jerryjag:
W V12 do 1989 z systemem Lucas tak powinno byc . powinno wpuszczać sie krople oleju pod palec rozdzielacza aby ciezarki mechanizmu mogly dzialac . Dlatego Jaguar karze sprawdzac zapłon na 3000 obrotow aby sprawdzic czy w aparacie wszystko dziala. ( sprawdz tez podcisnienie)
adams:
Witam!
Dzeki, podcisnieniowy chodzi bo sprawdzalem poprzednim razem. Myslalem ze jest tylko podcisnieniowy. Powiedz mi czy to moglo miec wplyw na ten jeden nieszczesny cylinder 4B. Napewno byl zatarty bo jak juz pisalem palec mial minimalny luz. Czulem ze jag przy szybkosci 60km/h po szybkim nacisnieciu gazu nie zbiera sie za dobze, ale zawsze zwalalem to na ten niepracujacy cylinder. I jeszcze jaedna zecz mnie zastanawiala, przy hamowaniu silnikiem nie pokazywalo sie zero. Myslisz ze ten regulator mogl miec na to wplyw?
poz adams
jarek-jerryjag:
sprawdz ciśnienie 4B aparat zapłonowy jesli jest zawieszony będzie mial efekt na Cały silnik nie na jeden cylinder. co do pokładowego kompa to ja jezdne na milach i za Dużego doświadczenia nie mam na km ale postaram sie sprawdzic .komp jest podlaczony do przewodu zasilającego wtryskiwacze 2,4,6 od strony kierowcy . (b strona) czyli w grupie jest 4B moze jest jakieś powiązanie?
sprawdz podstawę ciśnienie tlokow.
oskioski:
która u Was godzina ze tak nic nie kumam :-[
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej