Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Nie dziala części elektryki, XJ91 V12 nie kręci rozrusznik, brak centralnego
(1/1)
Asaf:
Po zimowej przerwie nie dziala częsc elektryki.
Nie kreci rozrusznik. Nie ma centralnego, nie ma kierunkowskazów, oswietlenie wnetrza, lewe otwieranie szyb.
Mam 3 skrzynki bezpiecznikowe w prawych i lewych drzwiach i w podlokietniku. wszystkie bezpieczniki dobre.
Czy są jeszcze jakies bezpieczniki ??
Jaguar XJ6:
Bezpieczniki mogą być dobre , ale jak coś przyśniedziało , to tak się właśnie może dziać . Wiadomo nie od dziś i wiele razy na tym forum były tematy typu postał i nie pali albo postał i nagle jak chce się wyprowadzić kicie na spacer , to część elektryki strajkuje. To wszystko bierze się z kiepsko zabezpieczonych złączek przed wilgocią , czasami wystarczy poruszać i jest ok , w skrajnych przypadkach przejechać wszystkie wtyczki sprayem kontaktowym albo nawet przeszlifować ( jeśli widać że zaśniedziały ). Także standardowo jak masz za sobą sprawdzenie bezpieczników i z ich strony jest ok , to dobierasz się do złączek i sprawdzasz czy prąd do nich do chodzi i w jakim są stanie. Wszystkie rzeczy które wypisałeś , że nie działają , są narażone na czynniki atmosferyczne ( może za wyjątkiem oświetlenia wnętrza ) . Rozrusznik , sprawdź masę i czy dochodzi do niego prąd , centralny , zobacz , czy nie zaciął się jakiś siłownik ( wtedy może głupieć sterownik i nie otwierać albo nie zamykać ) , od kierunków masz moduły za lampami , zobacz wtyczki , czy dobrze siedzą , to samo tyczy się oświetlenia i silniczka od lewej szyby ( albo kostki w drzwiach od włącznika ). A tak na marginesie , to wiedziałem o XJ81 z V12 , ale o XJ91 to nie słyszałem , to musi być prawdziwy rodzynek ;D.
truten23:
W x300 nad bakiem jest złącze. Jeśli się go dobrze nie wepnie, nie działą rozrusznik, oświetlenie samochodu, szyby itd.
Nie wiem jak jest w xj40, ale jeśli takie jest to sprawdź bo może nie łączy.
katar83:
W XJ40 jest panel z przekaznikami pod maska po lewej stronie(bodajze), tam wypada zaczac bo najprosciej. Jak nie tam to pora wyciagnac Haynesa i sprawdzic caly schemat ze starter motor, strona 12.16.
Asaf:
W 2017 się poddałem z uruchomieniem mojego XJ 81 V12 . Minął kolejny rok.
Dzisiaj kupiłem nowy akumulator podłączyłem i nie wiedzieć dlaczego pokazała się elektryka, której w ubiegłym roku nie było !!!
Rozrusznik zadziałał od razu ale.........i tak nie zapalił. Częsc elektryki dalej nie działa ale odjechał dzisiaj do mechanika. Ciekaw jestem czy im sie uda.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej