Witam!
Więc panowie po dłuższym czasie update tematu tylko i wyłącznie dla waszej wiedzy, może się komuś przyda
Co do błędu "transmisie storing", czyli "uszkodzona skrzynia biegów" - skrzynia w trybie awaryjnym-cały czas tylko na drugim biegu.
Sprawa wygląda tak, że pojechałem do jedynego w Bydgoszczy serwisu zajmującego się skrzyniami automatycznymi i wizyta wyglądała mniej więcej tak:
Przyjechaliśmy i pan "Henio" podpiął się kompem i rzekł: "No tak, jo jo, tak myślołem, noo wiadomo... zawór (czujnik) się zawiesił i czeba wymienić, a że tam je zespół zaworów to czeba wymienić szyskie".
Po czym pan "Henio" po konsultacji z kolegą "Mirkiem" stwierdzili że dwa tygodnie minimum, pomimo iż odpowiedzieli na moje pytanie, że skrzyni wyciągać nie trzeba.
Unikajcie takich serwisów jak i ja to zrobiłem.
Pojechałem więc do Jaguara odczytać błędy z komputera i okazało się że jest błąd czujnika ciśnienia w skrzyni biegów (zupełnie co innego, bo nie znajduje się w tym zespole zaworów).
Miły pan z serwisu Jag'a, podpowiedział mi, że w takiej sytuacji istnieją dwie opcje: albo czujnik i jest on zespolony z obudową skrzyni i jest niewymienialny (nowa skrzynia), albo zaśniedziała wtyczka łącząca skrzynie z komputerem.
Więc, z racji, że te skrzynie są baardzo pancerne i przy prawidłowym, dbałym użytkowaniu bezawaryjne okazało się że było bardzo dużo wilgoci i zielonego (elektrycznego) brudu po stronie żeńskiej.
Po dokładnym wyczyszczeniu i zabezpieczeniu wystarczyło podjechać do Jaguara i wykasować błąd. Auto dwa tygodnie jeździ bezawaryjnie
Pozdrawiam salon i serwis Jaguara z Bydgoszczy
Bardzo miła i pomocna obsługa, nie traktują klienta na zasadzie "płacz i płać"
Henio z Mirasem skasowali by mniej więcej w okolicach 4 tyś zł (na dzień dobry), a mnie to wyszło złotych 300
Pozdrawiam!
Zbyszek.