Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

X350 3.5 V8 230kkm Pierwszy duży serwis po zakupie - co warto zrobić?

<< < (2/2)

Witek12345:
ZF6H26 to absolutnie genialny,doskonały automat, z czasem zużywa się płyta sterująca odpowiadająca za "inteligencję" skrzyni,koszt groszowy i konwerter,którego żywotność skraca stary olej. Konwerter jest dostępny na wymianę regenerowany przez producenta,całość z robocizną jednak już może kosztować parę tysięcy. jeżeli przy przebiegu 230tyś konwerter dalej chodzi dobrze,to znaczy,że ktoś już kiedyś ten olej wymieniał przy zalecanych 150 lub według innych zródeł 160tyś.km. Jeżeli auto ma być na chwilę, to zostawić,a jak "na zawsze",to wiadomo,sprawa oczywista,olej zmieniać.

Driv3rrrr:
Robisz wszystko i problem z głowy. Każdy olej się zużywa. Nie ma olejów które spełniają wymagania przez 150-200 tys km

Lechu:
Hej. Dzięki wszystkim za odzew w temacie i podpowiedzi. To bardzo pomocne.

--- Cytat: promotion w Listopad 25, 2016, 10:00:20 am ---Lechu
Zdajesz sobie sprawę , że wymiana oleju w skrzyni pociąga za sobą wymianę miski olejowej skrzyni , (gdyż jest to nierozłączny element z filtrem oleju . kupiłem ją za 370 zł jeśli mnie pamięć nie myli  od V12 ),śrub mocujących   i ok 6 litrów oleju .

--- Koniec cytatu ---
Nie, nie zdawałem sobie sprawy. Czy to oznacza, że wymiana jest możliwa tylko w specjalistycznym warsztacie? Bo planowałem większość prostych czynności eksploatacyjnych, w stylu wymiana olejów i filtrów, wykonać metodą chałupniczą.

Co do zawieszenia: nie jestem aż tak nadgorliwy, aby robić kapitalny remont czegoś co działa. Bardziej chodziło mi o to czy są jakieś prewencyjne działania, które można podjąć w kwestii pneumatycznego zawieszenia aby przedłużyć jego żywotność. Czy raczej wymieniać to co się zepsuje?

Co z rozrządem? Do tego nikt się nie odniósł. Czy to jest coś co podlega wymianie? Czy może jest łańcuch, który z założenia powinien być wieczny?

a1410:
Silnik jest na łańcuchu...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej