Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

XJ6 2.7TD 2007 Głośniejsza praca silnika po wymianie rozrządu w serwsie Jaguara

(1/2) > >>

b78pl:
Witam wszystkich forumowiczów !

Wczoraj odebrałem z serwisu swojego niedawno nabytego Jaguara XJ6.
W drodze do domu zwróciłem uwage na wyraźnie inną pracę silnika. Objawia się to w ten sposób, iż w momencie przyspieszania, na niskich biegach, z komory silnika dochodzi dźwięk klekotu typowego dla starego diesel'a. Przed wymianą byłem zdumiony jak cicho pracował ten samochód, wręcz ciężko było go odróżnić od benzyniaka siedząc w środku.

Po wymianie, na wolnych obrotach silnik pracuje prawidłowo i cicho, owy objaw klekotu pojawia się tylko w momencie ruszania i ustępuję, lub bardziej gubi się wraz z większą prędkością samochodu.
Negatywnego wpływu na moc silnika nie zauważyłem.

Zgodnie z zaleceniami seriwsu, wraz z rozrządem wymieniłem również pasek napędzjący pompę wtryskową jak również pasek osprzętu silnika.
Kontaktowałem się już w tej sprawie z Jaguarem, lecz osoba która ze mną rozmawiała nie czuła się kompetentną, aby udzielić mi jakiekolwiek informacji, obiecała jednak skierować sprawę do odpowieniej osoby, która ma być ze mną w kontakcie w Poniedziałek.

Proszę o jakiekolwiek sugestie, które mogą pomóc mi w Poniedziałkowej rozmowie z przedstawicielem serwisu. Nie chcę, aby któs próbowął mi wćisnąc przysłowiowy kit.

Dzięuje i pozdrawiam,
Bartek

KRISS:
wiesz co bez oglądania samochodu to można sobie strzelać, bo stukanie, stukaniu nie jest równe.
Jeżeli wcześnie tak nie było to
a. zbiegiem okoliczności - coś się popsuło
b. coś zostało źle wymienione - bez zbiegów okoliczności

Należy
1) ustalić przyczynę stukania
2) ustalić czy jest to a czy b

strzał na szybko...  spalanie stukowe

b78pl:
To nie jest jakiś nietypowy stukot, typowy dla każdego diesel'a klekot jest poprostu słyszalny w kabinie samochodu, podczas gdy wcześniej był jakby zagłuszony/stłumiony...

link z video poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=q_QSRagww90

Maciejcat:
Też jestem za spalaniem stukowym a jak dodamy do tego wymianę rozrządu tak jak pisałeś to już wszystko wiadomo.
Czasami mogą ci wmawiać różne rzeczy ja raczej odwiózł bym auto do nich z powrotem , zbieg  okoliczności jest mało prawdopodobny ale nie wykluczony  jeżeli coś po naprawie się zmieniło to prawdopodobne jest że to właśnie  w wyniku wykonywanych czynności .

marti:
Słychać ewidentne, to był autoryzowany serwis ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej