Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura

Zabezpiecznie antykradzieżowe.

(1/2) > >>

gonzo7:
Witam szacowne grono.

W nocy w piątek próbowano się włamać/ukraść samochód mojej żony - Audi A3 8P (notabene kupione dzięki pomocy kolegi Jędrka).

Byli to raczej idioci robiący na rympał, bo rozwalili wkładkę w drzwiach, ale nie weszli do środka.
Samochód fabrycznie ma tylko immobilizer. Zastanawiam się nad opcjami „dozbrojenia” samochodu.

Pierw w grę wchodzi zabezpieczenie mechaniczne przed debilami z łomem.
Wiem, że wszystko da się rozwalić jednak zawsze to jakieś utrudnienie oraz dodatkowy czas jaki złodziej musi poświęcić.
Może drobniejszych idiotów zniechęci jeśli blokada była by widoczna.
Czy ktoś z Was miał do czynienie z blokadą mechaniczną na pedaly/kierownicę i czy to ogólnie ma sens?

Dodatkowo chciałbym założyć jakieś odcięcie zapłonu/ukryty przycisk.
Tu także prośba o opinię, czy jest sens i ewentualnie jak to rozwiązać technicznie.

Jedrzej:
Wszystko ma sens... mi łamią rutynowo dach w S-typie założyłem już drugi. Guzik musisz założyć tak żeby był wpięty w mądre miejsce nie na kabel rozrusznika np. Jakiś przypałowy trudny do znalezienia nawet w warsztacie. A mechaniczne sztaby, cały piękny socjalizm, i złodziejskie lata dziewięćdziesiąte świetnie dawały radę, w zestawie z guzikiem i alarmem, aż w końcu ludziom zwyczajnie nie chce się tego zakładać, bo złodziejstwo troszkę odpuściło, ale po moim przykładzie i teraz Audi, jaki i wielu znajomych, widzę że do końca jeszcze nie. Teraz Ukraińcy kradną.

(ja nie kupowałem tego auta, nawet go nie widziałem na żywo, więc nie dzięki mnie :) )

gonzo7:
Zakupiłem blokadę na pedały Bullock - sporo poświęciłem czasu na czytanie o tym temacie i wydała mi się najlepsza.
https://www.youtube.com/watch?v=_XO9x5d7YNs

Jeśli ktoś ma doświadczenia z tą błądzi inną blokadą chętnie posłucham.

sobrus:
Zastanawia mnie to odcięcie zapłonu.
Auto ma już immobilizer, jest on taki łatwy do obejścia?

jurlich:
Kolega ma schowany moduł GSM; w przypadku kradzieży dzwoni na numer i moduł odcina mu zapłon. Istnieje też pewnie możliwość namierzenia takiego samochodu przez GPS.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej