Hej
Mam następujący problem z moim X-em : w zeszłym roku w gorące dni zaczęła wariować mu elektronika.
Zaczyna się od "DSC System Fault", potem zegary przestają działać prawidłowo, przechodzi w tryb awaryjny, czasem nawet są problemy z komunikacją w module nawigacyjnym.
Przez zimę nic się nie działo, ale teraz jest ciepło i problem powrócił ze zwiększoną siłą.
Generalnie autem da się przejechać normalnie tylko jakieś 15 kilometrów, potem zaczynają się cyrki.
Skaner pokazuje różne błędy - najczęściej zwarcie na CAN P1642, ale też czasem błedy komunikacji między modułami (P1637, P1638, P1699).
Wiązki przepatrzone, wtyczki ECU, zegarów, ABS przeczyszczone, bezpieczniki wyglądają OK.
W warsztacie zajmującym się elektroniką zdiagnozowali awarię modułu ABS/DSC. Otworzyli go i próbowali naprawić, ale nic to niestety nie dało.
Sprawdzili też zegary i wymienili tam jakiś napęd.
Przy odłączonym module ABS poza naturalnym brakiem prędkościomierza i błędami ABS (oraz paroma innymi problemami typu usztywnione wspomaganie kierownicy) samochód działa stabilnie.
Potrzebuję więc prawdopodobnie nowy moduł ABS.
Niestety okazało się, że mam pecha i w moim aucie jest pompa o symbolu 1X432C405BD / BOSCH 0265225067.
Ta część jest rzadka, na allegro póki co niedostępna (na ebay na szczęście jest, ale ceny nie zachwycają).
Wolałbym nie kupować drogich części w ciemno z zagranicy, tym bardziej że przecież nikt nie da 100% gwarancji że wszystko będzie OK.
Ale jeżeli nie będzie wyjścia to kupię.
Czy ktoś orientuje się czy części o symbolach BOSCH 0265800008 lub 0265222021 których pełno na allegro będą pasować?
I czy można sprawdzić, czy dany sterownik ABS działa bez wkładania całej pompy (poprzez samo podłączenie wtyczki).
Albo ma namiar na pompę 1X432C405BD .
Moje auto to X-Type 3.0 , 2001r, z systemem DSC i manualną skrzynią biegów.
Dzięki z góry!