Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Renowacja skóry - malowanie czy szycie od nowa.
Jedrzej:
Kolego marti.
Masz rację, wszystko się zgadza. Przerabiałem ten temat rok temu, miałem w kabinie słabo, polakierowałem. Wyglądało pięknie, ale się zaczęło paprać, pęka troszkę, gdzieś odłazi. Cóż mogę powiedzieć, lepiej kupić ładne używki, ale jak nie ma, to lakierowanie pomaga, jest czysto i schludnie, ale niestety, trzeba tą czynność powtarzać przynajmniej co dwa lata, jeśli się w miarę mało jeździ.
p123:
Czyli jednak kicha ...
Jędrzej widziałem Twój wpis w wątku na samym szczycie działu o lekko zniszczonej tapicerce i już właśnie miałem pytać jak to wygląda u Ciebie po czasie. W sumie 1000 PLN co dwa lata to nie jest jakiś dramat ( tak mi się wydaje ) Zastanawiam się tylko czy taki malowany fotel czyści się i konserwuje tak jak oryginalną skórę, tzn czy środki do usuwania brudu ( nie szare mydło ) czasem nie rozpuszczają tej malowanej warstwy. W Lederzentrum mówili mi że kluczowe jest nałożenie na koniec lakieru impregnującego czy jakoś tak, a firmy deailingowe często tego nie robią i stąd opinia o tym że malowana warstwa jest słaba. Znalezienie używki w ładnym stanie jest raczej trudne - od kiedy mam kocura śledzę allegro w dziale części i nie widziałem chyba ani razu czegoś naprawdę ładnego w kolorze AGD.
Piotr
Jedrzej:
p123, Po kolei.
Na pewno nie kicha!!!! Był syf i nie ma, miałem chlew, a jest czyściutko!!! A taki cel, odświeżyć. Więc działa.
Czyści się tak samo, może nawet łatwiej, tylko wiadomo że nie trzesz "ludwikiem" szczotą ryżową, pod tym względem plus.
Tysiąc, i praca, W XKR fotele i to z tyłu co jest zwane kanapą w gdańsku 900. Trzeba samemu zdemontować. W przypadku S-typa, bez tyłu 450 sama chemia, robiłem sam.
Nie rozpuszcza się malowane, niczym. Może benzyną, ale nie miałem takich ordynarnych pomysłów.
Na koniec lakieruje się klarem warstwą końcową, połysk półmat i mat, Jaguar ma półmat. To jest o ile pamiętam z utwardzaczem, nie rozpuszcza się zabezpiecza i nie zmywa. Działa.
Detajlingi, to maja często bardzo ch... doświadczenie, gówniarze wykopią glinę, kupią slifierkę mówią że robią polerkę... nie wypowiadam się bo nie znam środków dobrych, ani markowych, ja używam polecanych przez sklep.
Używka, call Szamotuły... to sprawdzona firma, kupiłem skrzynię nie wiem czy działa zakładać będą automaciarze. częsci od lolka są OK, i ma chyba wszystko.
Co się dzieje... pokazują się w miejscach gdzie miałem najgorsze wytarcia, szramy delikatne pęknięcia, malutkie, i lekko się złuszcza, ale wciąż wygląda ładnie. wciąż lepiej niż poprzednio. kierownica jest wciąż wzorowa. Pokazują się nabłyszczenia, poleruje się podczas użytkowania. Nie ma efektu złażących płatów, ani szram.
http://pokazywarka.pl/r9tvq7/
p123:
Napisałem kicha zobaczywszy wpis : Wyglądało pięknie, ale się zaczęło paprać, pęka troszkę, gdzieś odłazi
U mnie stan fotela jest zbliżony do tego z Twojego pierwszego zdjęcia, kiera podobnie.
Przemyślę kwestię wysłania gratów do Lederzentrum. Lolek oferuje zregenerowane kierownice, komplet z poduchą wszystko malowane w tym samym kolorze żeby nie było różnic. Jeżeli Twoja po malowaniu nie budzi zastrzeżeń to może się skuszę.
Piotr
jazabek wac³aw:
Kupiłem w Szamotułach u Lolka tapicerkę do swojego Daimlera, i byłem bardzo rozczarowany. Dostałem tapicerkę kiepsko pomalowaną, widać było ślady pędzla !!! Na pewno nie była to profesjonalna robota. Lolek ma na pewno obszerną wiedzę i duża ilośc części, ale ma też bardzo wysokie ceny a to co wysyła wcale nie jest lepsze niż u innych sprzedawców ( na pewno droższe ). Kupiłem u niego 2 rzeczy, i 2 razy byłem zawiedziony ( tapicerka i belka tylna zawieszenia .
Jak przekładałem skóry na siedzeniach to tapicer polecał mi ten punkt: http://www.shineondetailing.pl/ , pojechałem do nich i sprawili pozytywne wrażenia. Wycenili renowację 1 siedzenia na około 400-500 zł, ceny przez tel nie podadzą, muszą zobaczyć auto i ocenić.
Jeśli już będziesz malował to w sprawdzonym zakładzie, albo wcale.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej