Rozpocząłem ten watek , aby się dowiedzieć , czy mój XJ40 jest taki jak inne , czy może jest już o wiele bardziej zużyty i przez to mam takie dziwne odczucia podczas jazdy . Najbardziej chciałbym uzyskać odpowiedź od osób posiadających XJ40 z takim samym motorem jaki mam Ja . Chce się rozeznać , czy prędkości osiągane na poszczególnych biegach , są normalne .
I - maksymalnie 60 km/h i 5500 obr/min
II - maksymalnie 120 km/h i 5500 obr/min
III - maksymalnie 160 km/h i 5500 obr/min
IV - maksymalnie 225 km/h i 5500 obr/min ( po przekroczeniu nawet delikatnie 5500 obr komputer pokładowy zaczyna piszczeć i auto zwalnia )
Teraz napisze przy normalnej jeździe ( np. miasto ) , zmiana przełożenia następuje po przekroczeniu 2000 obr/min . Jadąc 80 km/h mam zapięty III bieg , ale wystarczy , ze przekroczy obroty o 200-300 i zapina IV ( czy u Was tez tak szybko przerzuca ? ) .
Teraz kolej na hamulce , nie wiem , czy są mocne jak na XJ40 , czy słabe , ale opisze mniej więcej jak to wygląda u mnie . Od razu zaznaczę , że nigdy nie hamuje gwałtownie ( nie doprowadzam do pisku opon , i dlatego może być dłuższa droga hamowania jaką mierzyłem niż być powinna ) .
80 km/h ( zmierzone 40 m )
160 km/h ( zmierzone 150 m )
200 km/h ( zmierzone 250 m )
Testy wykonane zostały na asfaltowej drodze ( która biegła przez pola , żeby było bezpieczniej ) .
I ostatnia rzecz , która dobija mnie w nocy , a mianowicie przednia szyba która załamuje światło do środka !!!!!!
. Jadąc w nocy światła innych samochodów widać przez przednią szybę jako słupy świetlne załamujące się pod kontem 60 stopni do środka szyby . Niestety skutkuje to tym , ze jak pada deszcz , to ani ulicy ani pasów nie widzę , bo jeśli ktoś ma xenony albo mocne halogeny , to oślepia mnie całkowicie . Ciekaw jestem jakie Wy macie odczucia jeżdżąc swoimi czterdziestkami , zdaję sobie sprawę , że mało jest ludzi jeżdżących tym modelem 7 dni w tygodniu i to nie zależnie jaka apokalipsa jest na dworze , ale zapewne każdemu kiedyś się zdarzyło jeździć w takich albo podobnych warunkach pogodowych . Czekam na Wasze odpowiedzi