Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

x300, zmiana gumek górnego mocowania amortyzatora

<< < (9/16) > >>

KrzysiekEg:

--- Cytat: BRX w Grudzień 15, 2017, 10:30:25 am ---Gumki przychodzą razem z amortyzatorami, montaż żółtych pianek w ich miejsce jest błędem, pianki są dedykowane od strony komory silnika.

--- Koniec cytatu ---
Tyle tylko, że w serwisówce jaguara jest to ten sam element, na górze i na dole.  MMD2144AA Czyli według jaguara pianka na dole i na górze. Ja dostałem z amorkami gumki góra i dół.

Kie³bek:

--- Cytat: Gonzalles w Grudzień 19, 2017, 22:23:05 pm ---Guma powinna być cieńsza, ponieważ przy pracy wymiar pianki jest sporo mniejszy/ o 5 mm?/.
Czy wziąłeś to pod uwagę?

--- Koniec cytatu ---

Nie wziąłem ale zawsze można to poprawić ;) Będe testował różne grubości. Jak coś to chwila na demontaż mocowania amortyzatora, podszlifowanie gumy i dalej testujemy

truten23:
W celu eksperymentu, polecam wykorzystać kumki mocowania chłodnicy traktora MTZ. (Poduszka chłodnicy MTZ 701302018)
Są w miarę miękkie i tanie.
Tylko że trzeba je trochę przyciąć, redukując średnicę. Ścinamy też takie nadlewy.
Gonzalles, nie koniecznie musi być cieńsza. Skręcając amortyzator ona się z powodzeniem zgniata. Tak jak pianka z resztą. Kiedy przesadzimy ze zmniejszaniem jej grubości, wygniecie się i zacznie mam stukać.

Poniżej to, co ja zrobiłem. Prawie od roku koniec z ciągłym problemem pianek. Ale należy pamiętać, że pianki są do tłumienia wysokich częstotliwości. Dlatego na gumkach możemy się dosłuchać szumu opon na niektórych nawierzchniach.

katar83:
U mnie to normalka nawet z tylem na nowym zawieszeniu. Przodu nowego nigdy nie mialem ale siedzial zawsze na odpowiedniej wysokosci. Ja tam lubie plywajace zawieszenie, na normalnym szybciej sie mecze, a w Jagu jade nawet 10 godzin i jest ok.

Gonzalles:
Pewnie masz rację truten23, zakładając, że jest miękka.
Po namyśle stwierdzam, że na tyle jest długości szpili amortyzatora, że z powodzeniem można dać takiej samej grubości, może nawet odrobinę grubsze.Większa guma pozwoli częściowo wytłumić nawet drgania wysokiej częstotliwości.
Przy wyrobieniu się gumy, czyli po np. 2000-3000 km można zawsze dokręcić zmniejszając luz i jest do tego niekłopotliwy dostęp.
Ja osobiście w ten sposób spróbowałbym.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej