Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
x300, zmiana gumek górnego mocowania amortyzatora
frostbive:
--- Cytat: truten23 w Luty 17, 2017, 11:21:06 am ---
--- Cytuj ---Jest cos takiego jak twardosc gumy wyrazana w skali ShA. Bardzo wazna sprawa w elementach zawieszenia gdyz zastosowanie za miekkich badz za twardych tulei gumowych ma duzy wplyw na charakterystyke pracy zawieszenia. Dlatego tez zajmuja sie tym profesjonalisci.
--- Koniec cytatu ---
Rozumiem że zmierzyłeś i porównałeś siłę tłumienia i jego progresję dla jaguarowej pianki i tej gumki z ebay?
--- Cytuj ---przeciez guma bedzie miala mniejszy zakres pracy niz pianka
--- Koniec cytatu ---
Pytanie jaki zakres pracy ma pianka po 3 miesiącach pracy w zawieszeniu? Bo nowej to ona nie przypomina.
Ale trzeba zauważyć że pianki lepiej tłumią drgania wysokich częstotliwości, co gumie wychodzi gorzej.
Poza tym, błędnie zakładasz że gumka wykonana przeze mnie będzie okropną rzeźbą.
--- Koniec cytatu ---
To nie jest gumka z eBay, tylko certyfikowanego producenta czesci dla old- oraz youngtimer'ow Jaguara (Jaguar Classic Parts), czyli ÜRO Parts / A.P.A. Industries. Na pewno robiac pierwsze lepsze gowno nie dostarczaliby czesci do ASO.
Mozliwe ze blednie zakladam iz gumka wykonana przez Ciebie bedzie okropna rzezba. Udowodnij mi ze jestem w bledzie. ;-)
Co do zakresu pracy mam na mysli to, ze pianke mozna scisnac bardziej w stosunku do jej pierwotnego ksztaltu, gume juz mniej a poliuretan jest tak twardy ze mozna zapomniec... musi byc bardzo dokladnie dociety. Wiem to bo mialem do czynienia z roznymi zamiennikami poliuretanowymi i w przypadku tulei gumowych trzeba praktycznie projektowac je od nowa. Produkty amatorskich firm tj. 'Poliuretany Olkusz' nawet nie pasuja. Trzeba giac i naciagac zeby je wlozyc. Dlatego poliuretan to sliska sprawa. Na pewno grubosc tej gumki bedziesz musial zmniejszyc.
Dlatego dalej obstaje za gumowymi zamiennikami i spokojem na lata majac pewnosc ze ktos juz zadbal za mnie by wszystko idealnie pasowalo. ;-)
mikozaczek:
Witam Panowie jestem tu nowy , kotka mam od niedzieli , ale czytając temat wpadłem na pomysł i mógłbym zrobić takie mocowania , potrzebowałbym tylko dokładny wymiar. Pozdrawiam
Kie³bek:
Panowie i jak jest z tymi podkladkami? Gdzie kupic i jakie? W najblizszym czasie będe robił całe zawieszenie z przodu i takie drobiazgi tez chce zmienić.
Gonzalles:
Bierz oryginały piankowe, będziesz miał lepszy komfort jazdy, guma może być zbyt sztywna.
KrzysiekEg:
Miałem oryginalne piankowe, dobre, ale szybko zużywają się i potem już dobija i stuka.
Miałem poliuretany, twarde i nieśmiertelne, ale za twarde.
Teraz razem z amortyzatorami kayaba dostałem cały komplet, blaszki plus gumy.
Stwierdzam, że to najlepszy jak na razie wybór.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej