Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

x300, zmiana gumek górnego mocowania amortyzatora

<< < (3/16) > >>

KrzysiekEg:
Niestety nie mogę znaleźć tego sprzedawcy ani towaru.
Fakt że musiałem je dociąć i wyrównać, tuleje były jakby cięte z wałka z wywierconym otworem. Ale co ciekawe trzymały wymiar i średnicę, tylko musiałem szlifować na grubość.

Kuba_Wawa:

--- Cytat: truten23 w Luty 11, 2016, 12:19:03 pm ---Cześć, a gdzie kupowałeś te gumowe?

--- Koniec cytatu ---

kupowałem je w sklepie który się reklamuje również na tym forum ( na dole strony )

s900:
Potwierdzam opinie, że nie trzeba odkręcać dolnego mocowania - po odkręceniu góry zawieszenie lekko opada i możemy od dołu nałożyć np. klucz francuski dla lepszego uchwytu amortyzatora , ciągniemy w dół , przytrzymujemy za klucz żeby amorek nam się nie rozprężył i wymieniamy gumę - dalej wiecie :)

katar83:
Dopiero co przerabialem ten temat ponownie w poprzedni weekend. Kola odkrecone, gorna sruba poszla bez problemu, nawet nie trzeba bylo trzymac szpilki :)
Do skompresowania wystarcza dwa zwykle klucze, jeden do przytrzymania szpilki, drugi do podwazenia. W powietrzu jak wisi jest bez problemu wystarczajaco duzo miejsca zeby zalozyc wtedy gume. Cala robota zajela moze pol godziny wiec zdecydowanie warto.

truten23:
Jak się tłucze to nawet trzeba ;D

Koledzy, a też tak macie że na niektórych wybojach przy szybszej jeździe potrafi zawieszenie dobić?
To po prostu wina masy i miękkiego zawiasu, czy jednak amortyzatory już nie te?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej