Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

Wymiana oleju w 30 letnim silniku

(1/3) > >>

jankes:
Witam. Na wstępie, nie krzyczcie, chcę tylko się Was zapytać o Wasza opinie na temat płukania silnika takim środkiem http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_2678.html?OpenDocument&land=GB przed wymianą oleju na nowy. Co o tym sądzicie? Czy to ma sens?  :-wstyd Z góry dzięki. Pozdrawiam!

Donkihot:
Nie stosuj takich rzeczy, ani żadnych cudownych dodatków do oleju. Ja dolałem kiedyś do VW i po nie całych 2 tyś. km. obruciła się panewka (to nie był zbieg okoliczności bo koledzy mechanicy mieli kilka podobnych usterek)
Lej olej taki jaki fabryka przewidziała i jeździj.

Yoohas:
W starym silniku taki preparat wypłucze nagar, który momentalnie zatka kanały olejowe i - jak to zostało udowodnione - obróci Ci panewkę albo z powodu spadku ciśnienia oleju ucierpi coś innego. W każdym razie silnik zatarty.

W nowym silniku nie ma potrzeby stosować tego specyfiku.

Czy wymieniasz olej regularnie czy chcesz wymienić olej w silniku, który stał 30 lat? :)

Na jakim oleju dotychczas jeździł silnik? Jeśli na dobrym syntetyku, raczej nagaru nie powinno być. Jeśli na mineralnym to płukanie da efekt jak w pierwszym zdaniu. Po prostu jest ryzyko, że nagar się oderwie przy płukaniu.

Dobry olej co 8-10kkm (lub rok) i nie będzie problemu.

jankes:
Dzieki za odpowiedzi, rozwialiscie moje watpliwosci. Co do oleju to dwa lata temu wymieniany i czas najwyzszy na wymiane ;)

Error:
muszę dopytać:

"Na jakim oleju dotychczas jeździł silnik? Jeśli na dobrym syntetyku, raczej nagaru nie powinno być...."

ktoś lał olej syntetyczny do silnika Jaguara s III ??? da się w ogóle?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej