Witam,
W ostatnim czasie niestety przepaliła mi się żarówka wyświetlacza temperatury na panelu klimatyzacji.
Według tego, co dałem radę wyszukać, jej numer to: JLM11965, ma niebieską gumkę (chociaż kolor podświetlenia wyświetlacza to zielony!) i jest to żarówka, a nie dioda.
Z tego co się zorientowałem, żarówka ta występuje tylko w ogryginale i koszt jednej sztuki to 30zł! I tu moje pierwsze pytanie -
czy wiecie może, czy można gdzieś dostać identyczne zamienniki? Wystarczy sama żarówka, oprawka i gumka są w porządku. Nie myślcie, że chcę robić druciarnię z X308, ale zapłacenie 30zł za malutką żaróweczkę wydaje mi się najzwyczajniejszym brakiem szacunku do pieniędzy. Co nie zmienia faktu, że jeśli zamiennika brak, to jeszcze dziś zamówię oryginał
Mam jeszcze drugie pytanko. Chcąc się upewnić, że przepalona jest żarówka, a nie coś innego, zamieniłem obie żarówki miejscami i podłączyłem. Efekt? Nie świeci żadna. Po zdjęciu gumek faktycznie widać przepalone druciki. I teraz moje pytanie (a z elektroniki/elektryki jestem wybitnie słaby) -
czy mogłem coś 'skopać' zamieniając żarówki miejscami lub wkręcając je w panel nie tak jak trzeba, co spowodowało spalenie drugiej? Wedle mojej wiedzy, to nie powinno mieć nic do rzeczy, bo przecież żarówkę można podłączać dowolnymi biegunami do + i -. Pytam, bo szkoda by mi było przez własną głupotę przepalić dwie nowe żarówki za 60zł
Pozdrawiam