Witam , mam problem z Jaguarem x-type 3.0 2002r . LPG (BRC) instalacja nowa 6 miesięczna
było wiele podobnych tematów ale niestety nie znalazłem rozwiązania wiec moje objawy wyglądają nastepująco :
Auto po postoju np całą noc na zimnym silniku bardzo cieżko odpala nastepuje wypadanie zapłonu , po podłączeniu skanera odb2 wyskakuje błąd P0300 (wielokrotne przypadkowe wypadanie zapłonu) auto bardzo nierówno chodzi i po jakimś niedługim czasie załapuje i zaczyna normalnie pracować , w czasie jazdy gdy silnik jest juz rozgrzany wszystko jest okej i w ciągu dnia działa bez problemu, problem pojawia się tylko po dłuższym postoju (np. całej nocy) , zauważyłem że gdy temperatura na dworze była wysoka (ok. 35c) auto odpaliło prawie normalnie i od razu chodziło dobrze .
Profilaktycznie wymieniłem świece , cewki rownież sprawdzałem tzn kupiłem używane 3sztuki i podminiałem kilkukrotnie aby welinimować potencjalnie niesprawną .
Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem ? Po wizycie u gazownika proponował wymianę wszystkich cewek..