Tak chodzi o świata do jazdy dziennej i automat (czujnik zmierzchu). U mnie na auto światła zapalają się po przekręceniu kluczyka na zapłon. Chyba tego tak nie powinno być?!
No dobra. A co się dzieje kiedy manetka świateł jest na OFF? Czy w tej pozycji światła włączają się po przekręceniu kluczyka na II, albo po odpaleniu, albo po przełączeniu skrzyni w "D"? Tak, brzmi to głupio. Są dwa warianty ustawienia DRL, kanadyjski i skandynawski. W tym pierwszym światła włączą się nawet przy manetce na OFF kiedy lewarek przełączy się na cokolwiek innego niż "P", a w tym drugim jest podobnie z tym tylko, że światła włączą się od razu po odpaleniu silnika. W każdym wariancie światła włączą się niezależnie od ustawienia manetki. Jeśli manetka jest na OFF i światła nie włączają się po zapłonie albo po przełączeniu lewarka z P, to prawdopodobnie funkcja DRL nie jest aktywowana. Jeśli wtedy przy świetle dziennym, przy ustawieniu AUTO światła się włączają, to prawdopodobnie coś jest nie tak z czujnikiem (ten centralny przy przedniej szybie, wtedy "ciemność widzi"), trzeba go albo podmienić pod inny, albo sprawdzić kable, które od czujnika biegną do kostki przy drzwiach pasażera (wewnątrz deski, dostęp od boku deski). Możesz spróbować jeszcze innego testu jeśli masz ekran navi (bez navi niestety nie wiem jak jest). Ustaw manetkę na AUTO a w ekranie wejdź w ustawienia jasności ekranu tam gdzie jest "Day" Night" "Twilight" i "Auto". Ustaw DAY i ustaw maksymalne rozjaśnienie ekranu, a potem ustaw Night i ustaw max przyciemnienie. Następnie włącz na ekranie "Auto". Przy tych ustawieniach powinno być tak, (nie pamiętam, czy silnik musi być na chodzie, chyba tak) że kiedy zakryjesz sensor to ekran zaciemni się tj. przejdzie sam w tryb Night, a kiedy odkryjesz to rozjaśni się w tryb Day. Ale UWAGA! O ile automatyczne przejście w tryb night jest natychmiastowe, ok. 1s, to ponowne przejście w tryb Day odbywa się z opóźnieniem ok. 6-10 sek, więc cierpliwości ;-)
Osobna sprawa to taka, że muszę Cię rozczarować, bo żaden z trybów automatycznych świateł, w tym DRL nie daje możliwości włączenia tylko przednich świateł (tj. bez tylnych).
Tak z pamięci to piszę, bo kiedyś się nad tym sam doktoryzowałem, mam więc nadzieję, że nic nie pomieszałem.