Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Sprężarka w supercharged

(1/5) > >>

marti:
Witam szanownych Forumowiczow, Panowie od jakiegoś miesiąca
mam dziwne objawy silnika w moim XJ, silnik jak w tytule, a mianowicie, po przejechaniu większej ilości kilometrów, zaczynam słyszeć dziwne wycie w trakcie jazdy, dźwięk jak by z jakiejś pompy, albo tylnego mostu w dużym Fiacie 😊, objawia się on w trakcie spokojnej jazdy przy małych prędkościach w trakcie przyspieszania, oraz chwile po odpuszczeniu gazu, w trakcie płynnej jazdy występuje tylko przy bardzo dużych prędkościach, dodatkowym objawem jest wówczas brak mocy, samochód nie jest już taki zrywny, a średnie spalanie to masakra, nie mogę zejść poniżej 18 litrów, pierwsza diagnoza to sprężarka, i tutaj moje pytania:   
- jak kończy się sprężarka( jeszcze pompuje ), czy na kompie nie będzie pokazywało błędów
- czy jest możliwość regeneracji w / w sprężarki, czy w grę wchodzi tylko zakup nowej, a może przez
  Przypadek ktoś ma do sprzedaży, albo sprężarkę, albo sposób regeneracji
- po podniesieniu maski słychać wyraźne syczenie, czyli samochód gdzieś ewidentne łapie lewe powietrze, i
  i to jest może powód tych odgłosów z silnika a nie sprezarki

Powiedzcie co o tym myślicie, co wiele głów to nie jedna 

Driv3rrrr:
Jak syczy to zająć sie tym. Częściej kompresory padaly chyba w 4.0 niz w tym

marti:
Ponawiam pytania, i czy ktoś ma info czy ktoś regeneruje sprężarki

Donkihot:
Cześć Marti, nie wiem jaki kompresor jest w Jaguarze supercharger (nigdy nie miałem z nim kontaktu) ale domyślam się że jest to nic innego jak "kompresor rootsa" jak wpiszesz w wyszukiwarce "regeneracja kompresora mercedes" bo właśnie w nich były stosowane nagminnie, to wyświetli ci się mnóstwo postów z forów mercedesowych i na pewno znajdziesz podpowiedzi komu warto zlecić regenerację a komu nie. Można liczyć na łut szczęścia i szukać frazy "kompresor rootsa regeneracja" będzie kilka firm do wyboru, ale która robi to dobrze?
To fakt że najczęściej regeneracja jet prawie niemożliwa, bo oprócz łożysk i uszczelnień rotorów zużywają się też ich powierzchnie jak i sama gładź cylindra. Niektóre firmy chcąc zarobić nie zweryfikują prawidłowo stanu rotorów i gładzi cylindra, zmienią uszczelnienia i łożyska i powiedzą że przeprowadzili kompleksowy remont, a w rzeczywistości kompresor rozpadnie się po kilku tysiącach kilometrów. ja osobiście wolałbym szukać dobrej używki.  ;)
Co do świstu lewego powietrza, to prawie na pewno on jest odpowiedzialny za podwyższone zużycie paliwa.

billbo:
Mi ostatnio polecono ten zakład: http://danmarbis.pl/
Czekam do końca tygodnia na odbiór sprężarki kilmatyzacji. Jak na razie kontakt przebiega OK.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej