Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
wymiana podsufitki x300
Kuba_Wawa:
Witam, jestem tu nowy.
Zauważyłem że wiele informacji mogę tu znaleźć odnośnie problemów z którymi również borykam się przy swoim jagu..
Czy w przypadku odklejania materiału od podsufitki ( na wysokości tylnej kanapy) istnieje jeszcze jakiś inny sposób na jej przyklejenie bez demontażu podsufitki??
Może ktoś poleciłaby w razie czego dorego tapicera samochodowego w Warszawie bądź okolicach?
pzdr
PiotrK-g:
Witaj na forum Kuba_Wawa. Nie próbuj nawet tego podklejać. Materiał na podsufitkę to materiał połączony z pianką. Z biegiem lat pianka się utlenia, robi krucha i oddziela się od materiału. Jest tam jeden wielki pył. Jak tryśniesz klejem pod materiał to zostaną ci plamy i będzie gorzej niż jest. Tylko całkowita wymiana przynosi satysfakcję. Wydasz kasę na półśrodek i tak w końcu ją wymienisz. Ja wymieniłem jak już całkiem szorowałem głową po materiale. Już bardziej nie mogłem się zsunąć na fotelu - więc to była już konieczność. Zrób zgodnie z instrukcją, którą zamieściłem wyżej i wydasz na to 100zł. Czas pracy ok 10h nie więcej.
Kuba_Wawa:
Dzięki PiotrK-g.
Może i masz rację, choć przyznam że nie będzie to najprostsze zadanie do wykonania_(obawiam się że coś spartolę).
Waham sie teraz czy nie oddać tego profesjonalistom, zapłacić i mieć z głowy. Poza tym nie wiem czy ten materiał będzie dobrze wyglądał i nie odcinał się zbytnio od reszty...
PiotrK-g:
Na ostatniej fotce masz efekt końcowy. Myślę, że nie ma tragedii i jest całkiem dobrze. Jakoś w tygodniu zrobię zdjęcie z innej perspektywy z uwzględnieniem daszków to sam zobaczysz. Gdzieś czytałem, że oryginalny materiał na podsufitkę jaguara to coś w przeliczeniu na PLN to 700zł za mb. Jakoś wolę mieć delikatnie inny odcień za 30zł za mb. a potrzebujesz ich 2mb. Dasz radę sam. Nic trudnego. Poznasz bliżej swoje auto. Chyba, że masz na zbyciu ok.600-1000zł.
Donkihot:
W mojej okolicy jest zakład tapicerski, pan tapicer jest moim klientem i niedawno zadałem mu pytanie o podsufitkę?
Powiedział że bez obszywania daszków to będzie kosztowało 500zł. :o
Jak znajdę chwilkę czasu to sam zrobię według wskazówek kolegi PiotrK-g i pewnie będzie piknie :-tylko
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej