Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

zwiększyło się spalanie w 3,0 s po 110 000 km

(1/4) > >>

robert23:
Witam,
Mam pytanie czy Ktoś zauważył wyższe spalanie po pewnym przebiegu. Co może być przyczyną. Jeżdżę nim ponad dwa lata i nie było żadnych problemów. Dla ścisłości podam,że olej i filtry zmieniam regularnie. Zalecany najwyższy Castrol.
Spalanie wzrosło w między czasie wymiany tarcz i klocków, ale sprawdzane były zaciski. Nie stoją. Ostatnio słyszałem, że są problemy w xf-ach ze skrzynią i należy możliwie szybko wymienić olej, nie po 160 000 km jak zaleca producent. Czy to może być prawda. Poprzednie spalanie to miasto 9,5- 10,5 l / , średnio mieszane 8,5 l, dłuższa trasa do 160 km/h  7 - 7,5 l.
Teraz  miasto 10,5- 11 l, średnio 10l , trasa 8,3 l.
Proszę o wskazania możliwego problemu. Z góry dziękuję za pomoc.

Driv3rrrr:
Szczerze to nie wiem jakim cudem masz takie spalanie. To auto w miescie nie zejdzie nizej jak 14l. Chyba ze miasto to większa wieś.  No i to spalanie z kompa czy wyliczone??

zazul_yo:
zgadzam sie z powyzszym komentarzem, u mnie po miescie srednio jakies 12 - 14 litrow, trasa przy spokojnej jezdzie to 7 - 8 litrow...

Driv3rrrr:
Ja moja eska nie zrobie w trasie mniej jak 8,5-9. Tak przeliczam po spalaniu gazu

robert23:
Witam,
Warszawa to faktycznie mała wieś. Dojeżdżam codziennie z Konstancina 20 km i poruszam się w Centrum Warszawy. Wskazania są z komputera, ale sprawdzałem to już niejednokrotnie i różnica w stosunku do rzeczywistego spalania w mieście nie jest większa jak 1 litr, a w trasie praktycznie nie odbiega od wskazań.
Wracając do mojego pytania to było zadane raczej w kwestii zaistniałego efektu wzrostu spalania, a nie tematu wskazań, które podałem wyłącznie dla porównania poprzednich wyników z obecnymi.
Chciałbym zauważyć, że zrobiłem już tym autem ponad 60 tys. co  pozwala na dość dobre zapoznanie się z możliwościami silnika.
Przyznam się szczerze, że w sytuacji gdyby mój diesel palił 14 litrów w mieście zamienił bym go bez sekundy zastanowienia na xfr- a, który spala realne 16 - 17  litrów.
Chyba, że Panowie ruszacie z każdych świateł z piskiem opon to porównania będą bez zasadne.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej