Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Olej w manualnej skrzyni biegów
Marioicek:
A ja mam takie pytanko, czy wlany inny olej ma wpływ na "wchodzenie" biegów (jedynka ciężko, wsteczny na zimno nie wchodzi)?
Siwy:
Witam forumowiczów. Ja do swojego x typa wlałem motula ale tego o oznaczeniu 300 i wszystko jest ok biegi wchodza lepiej aha mam x 2.0 d wszędzie pisali że wchodzi 1.75 mnie do przesłania weszło 2 .3 litra i tyle też puściłem starego oleju pozdrswiam
cezar:
Panie Kolego Szanowny Siwy... owszem może i się mieści 2,3 litra(do śruby rewizyjnej).. mój mechanik wlał mi 2 litry, bo myślał ze tak trzeba i (to było tydzień temu) ale niestety autko wypluło nadmiar na kolektory wydechowe przy prędkościach przewyższających 150km/h i mogę teraz stwierdzić ze śmierdzi spalonym olejem coraz mniej... A dla przyszłych pokoleń, lejcie tyle ile fabryka zaleciła i zmieniajcie częściej niż fabryka zaleciła :)) POZDRAWIAM :))
rybjou07:
Ja mam pytanie trochę z innej beczki... Gdzie się sprawdza poziom oleju w manualnej skrzyni biegów?
Viator:
Zgodnie z instrukcją serwisową właściwy poziom oleju powinien być nieco poniżej otworu wlewowego (chyba 0,2-0,5 mm). W prosty sposób dość trudno to sprawdzić - można lać, aż się przeleje i nie powinno wejść więcej niż 1,75-1,8 litra. Piszę o silniku benzynowym.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej