Przejżałem historię forum i jakoś nie mam chyba szcząścia bo nie znalazłem wątku o zaślepieniu egr-a ,choć pewien jestem że był.Koledzy,zastanawiam się poważnie nad wywaleniem egrów w moim kocie.Problemów na razie z tym nie ma , rozważania moje są teoretyczne.Jeśli jestem w błędzie ,proszę o naukę,jeśli mam rację o potwierdzenie.Jasne jest że ustrojstwa owe są szkodliwe dla silnika bo wpuszczają dym i brudy z wydechu tam gdzie powino być czysto i świerzo.Jednak powoduje to obniżenie temperatury spalania co ogranicza NOx itp.Wprawdzie nie jestem tak zielony jak sam papież i na NOx-ach mi nie zależy jednak obniżenie temp spalania to też ograniczenie temp zaworów,wtrysków itd.Czy to ma znaczenie dla trwałości silnika?Czy w kwestii "dobroczynności"zaworów egr to wszystko,czy jest coś istotnego o czym nie wiem a może wpłynąć na decyzję?Krótko mówiąc ,jest firma auto-krak,oferująca takie usługi i twierdząca że wywalenie tego smoka piekielnego to samo dobro.Jestem już bliski ,jednak czy koledzy mogliby mi trochę rozjaśnić temat?