Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Pierwszy Jag - kilka pytań

<< < (2/7) > >>

Amator ze hey:

--- Cytat: bartekxf w Listopad 20, 2014, 22:45:23 pm ---Rozrząd cały zestaw INA

--- Koniec cytatu ---

Rozważ zestaw DAYCO  :-10points– to szło na pierwszy montaż.

Jak się dobierzesz do rozrządu to organoleptycznie dowiesz się czy rozrząd był już zmieniany.

--- Cytat: bartekxf w Listopad 20, 2014, 22:45:23 pm ---Miska z filtrem plus olej ale kupione oddzielnie bo zestawy są dziwnie drogie( może to szarpanie minie :-gwizd

--- Koniec cytatu ---

Oby nastał spokój.

Kup oryginały ZF – czasami proponują olej Ravenoil.

--- Cytat: bartekxf w Listopad 20, 2014, 22:45:23 pm ---Tarcze ferodo

--- Koniec cytatu ---

Temat z tarczami podobno ciężki – zaczytane. Generalnie wcześniej czy później kończy się na oryginale.

Przy zmianie tyłu zwróć uwagę na kalibrację EBC.

--- Cytat: bartekxf w Listopad 20, 2014, 22:45:23 pm ---Czy może jeszcze mi ktoś powiedzieć jak się włącza tempomat?! :-hehe Włączam jakiś limiter prędkości ale stałej prędkości coś nie mogę?
--- Koniec cytatu ---

Przyciskiem na kierownicy – tak samo zmieniasz prędkość na tempomacie.

Roobs:

--- Cytat: Amator ze hey w Listopad 20, 2014, 21:42:26 pm ---
--- Cytat: bartekxf w Listopad 19, 2014, 19:06:40 pm ---Witam wszystkim forumowiczów! :-V

--- Koniec cytatu ---

Witaj!

--- Cytat: bartekxf w Listopad 19, 2014, 19:06:40 pm ---Czy wymiana oleju w skrzyni przy tym przebiegu nie będzie jakąś nadgorliwością?

--- Koniec cytatu ---
I tak i nie – to zależy na ile masz pewność co do przebiegu – książka serwisowa + sprawdzenie w serwisie powinny pomóc.

W XF jest skrzynia ZF zalana przez producenta olejem typu Longlife, co wg. niego oznacza 160 tyś km.

Skrzynia jest identyczna jak w BMW, a więc wystarczy zakupić komplet serwisowy ZF, tj. 7 litrów oleju + plastikowa miska ze zintegrowanym filtrem oleju (ok. 1000 – 1100 PLN) i wymienić.

--- Cytat: bartekxf w Listopad 19, 2014, 19:06:40 pm ---Planuje również wymienić rozrząd bo nie ufam sprzedawcą:)

--- Koniec cytatu ---

Ta sama kwestia jak w przypadku skrzyni.
Rozrząd kompletny to dwa paski, dwie rolki napinające i dwie rolki prowadzące.
Rozrząd z przodu wymieniłbym na bank, natomiast rozrząd z tyłu, a właściwie to napęd pompy paliwa do decyzji.
Wg. producenta wymiana tyłu po 150 tyś mil – kwestia wiary w aktualny przebieg.

--- Cytat: bartekxf w Listopad 19, 2014, 19:06:40 pm ---Jeśli chodzi o samo użytkowanie irytują mnie nisko ustawione światła a są xenony, podobno w serwisie mogą pomóc?

--- Koniec cytatu ---

Sam też możesz – na lampie zobaczysz dwa miejsca na klucz imbusowy, nr 6:
- 1, na skraju lampy od strony błotnika – regulacja w poziomie (lewo-prawo)
- 2, na wysokości soczewki – regulacja w pionie (góra-dół)

--- Cytat: bartekxf w Listopad 19, 2014, 19:06:40 pm ---Jest też czasami nie miłe uczucie przy zatrzymywaniu w skrzyni biegów a mianowicie czasami skrzynia już prawie przy zatrzymaniu zrzuca delikatnie jeszcze bieg, w serwisie powiedzieli, że to tak czasami jest to normalne?! ktoś ma podobnie? :-chyt

--- Koniec cytatu ---

Ja tak nie mam – może mam coś nie tak ;)

--- Cytat: bartekxf w Listopad 19, 2014, 19:06:40 pm ---Irytujący dźwięk kierunkowskazów które "trzeszczą" podobno tylko wymiana licznika może pomóc?! :-K
--- Koniec cytatu ---

U mnie z kolei czasami jest cisza.
Rzeczywiście, jakakolwiek naprawa tylko poprzez wymianę zestawu wskaźników.

--- Koniec cytatu ---

Tu masz wszystko dokładnie opisane a ja się z tym zgadzam!

bartekxf:
Reflektory ustawione :-yipee

Orientuje się ktoś może czy lampki podświetlenia rejestracji można wymienić na ledowe i nie będzie błedu? Trzeba chyba z can bus zastosować?  :-nuts

Czy wie ktoś jak wymienić kratkę nawiewu prawą przy wyświetlaczu? :- pojecia

Co zrobić z zacinającym się mechanizmem klapki wlewu paliwa?! Posmarowałem białym smarem ale lipa :-thumpdown

a tak btw ;D

Da się przerobić na poliftowego? :-clap

wrojag:

--- Cytat: bartekxf w Listopad 21, 2014, 18:41:41 pm ---
Orientuje się ktoś może czy lampki podświetlenia rejestracji można wymienić na ledowe i nie będzie błedu? Trzeba chyba z can bus zastosować?  :-nuts

Co zrobić z zacinającym się mechanizmem klapki wlewu paliwa?! Posmarowałem białym smarem ale lipa :-thumpdown

--- Koniec cytatu ---

Można zastosować najzwyklejsze ledy  u mnie błędu nie ma ( spalona żarówka pozycyjna i podświetlenie tablicy nie wywala błędu, też się dziwiłem).
Zacinającą klapkę mozna "naprawić" doprowadzając prąd "+" od strony bagażnika bezpośrednio z akumulatora, jutro postaram się podesłać zdjęcia tej protezy

bartekxf:
Mam do wyboru na przód tarcze:

Ferodo
Zimmerman
Delphi
Mintex

Ktoś któreś z nich miał i mu się szybko pokrzywiły? Czytałem chyba , że zimmermany komuś na forum padły szybko... :-nuts

Na pierwszy montaż idą DELPHI? :- pojęcia

Ori w serwisie jaki koszt?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej