Co to za castrol ma być ? Widziałem wiele silników które na castrolu chodziły i byly w środku zalepione. Millers czy Motul spełnia normę dla Jaga więc czemu ich nie zalewać. Prawdą jest to że silniki są "okrojone" z materiału, bo mają być lżejsze, produkcja tansza i gdy coś jest spierd... nawet najlepszy olej nie pomoże.
CASTROL EDGE PROFESSIONAL C1- 5W30-w.
To, ze Olej spelnia norme dla Jaga znaczy tyle, ze ma te same oznaczenia. Co sie dalej dzieje nie wie ani producent ani klient. Nie wiem kto i gdzie wyczytal ale Jaguar poleca do swoich silnikow TYLKO Castrola. Wejdz prosze na glowna strone...
https://www.jaguar.de/ueber-jaguar/castrol.htmlz mojej strony EOT.
Janek pracujesz w tak szacownej niemieckiej firmie i jeżdzisz takim hinduskim badziewiem ?
Dlaczego nazywasz Millersa czy Motula "wynalazkami" ? Wyjasnij nam ,może popełniamy błąd zalewając silniki olejami ,które jako jedne z nielicznych spełniają specyfikacje Jaguara ???!!!
Być może Castrol jest dobrym olejem ale nie mogłem znależć u nich oleju który spełniałby wymagania producenta dla silnika 3.0 D V6.
Mając taką wiedzę podziel się nią z nami!
Sorry ale
Pierdzielenie. To co ma powiedzieć silnik u mojego ojca w busie, który widział już chyba z 6 różnych producentów olejów i zrobił u nas ze 100 tys km. Mój Jaguar też miał oleje od 3 różnych producentów i też jeździł.
Ba, nawet na fryturze pojedzie, pytanie tylko ile
Moim zdaniem to, ze jest jakas opinia o zachowaniu danego oleju jest iscie subiektywna i niepoprata zadnymi testami. Powiem Ci tak. Castrol na swojej stronie pisze, ze w przypadku ciezszych warunkow uzttkowania silnika a napewno 3l V6 biturbo ktore mamy lekko nie ma, nalezy wymieniac olej w interwale 13k km. Ja zmieniam co 10k km a Wy
?
Także to, że producent testował silnik na Castrolu nie oznacza, że trzeba to lać.
I tu sie mylisz. Bylem osobiscie w labie testujacym turbiny do diesli. Olej jest zawsze ten sam, parametry sa ustawione pod dana mieszanke by wyeliminowac kolejne zmienne. Sory ale nikt nie ma czasu i pieniedzy na testowanie silnika z olejem kazdego producenta.
Temat oleju w z mojej strony zamykam. Reasumujac, Jag rekomenduje TYLKO Castrola a co bedziecie lac to mi w sumie rybka